Dit recept staat echt al mega lang op ons recepten to do lijstje. Zelfgemaakte aardappelchips uit de oven. Maar op een of andere manier kwam het er steeds niet van. Eerst was het excuus dat we nog geen mandoline hadden en ik het niet zo zag zitten om de aardappels dun te snijden met een kaasschaaf. Ik ben namelijk niet het meest handige typetje en zag het al voor me dat ik gruwelijk in mijn vingers zou snijden.
Sinds een aantal weken heb ik een mandoline, dus eindelijk konden we onze chips gaan maken. Maar eerst moest toch nog de aardappelgratin aangezien het bijna kerst was. Daarna heb ik de mandoline heel even met rust gelaten. Iets met geen hulpstuk gebruiken en ’s avonds belanden bij de spoedpost in het ziekenhuis. Inmiddels doet mijn vinger weer gewoon mee, dus nu was het dan ein-de-lijk tijd voor onze ovenchips.
Ik geef eerlijk toe, een zak chips kopen gaat sneller, maar zelf chips maken is zó leuk om te doen en ook nog eens heel erg lekker. En je kunt helemaal los gaan met allerlei kruiden en specerijen. Lekker! Misschien kunnen we zo zelfs wel een nieuwe chips smaak verzinnen en misschien wel in de prijzen vallen. JA!!! Glutenvrije frikandel speciaal smaak! Uhm, juist ja, ik dwaal weer eens af.
Deze aardappelchips uit de oven is een makkelijk en heerlijk basisrecept. Gewoon aardappels heel dun snijden met de mandoline, mengen met zonnebloemolie, aan beide kanten bakken in de oven en daarna bestrooien met wat zout. Lekker met bijvoorbeeld een dipsausjes. Beter nog, zelfgemaakte glutenvrije dipsausjes! Oeh, ik voel hier weer een ideetje aankomen.
Maar goed, lijkt het je wat om deze heerlijke oven chips ook eens te maken? Je vind ons recept hieronder.
Aardappelchips uit de oven
Keukengerei
- mandoline
Ingrediënten
- 3 middelgrote vastkokende aardappels
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- zeezout
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Schil de aardappels en spoel ze af met koud water.
- Snijd de aardappels met de mandoline (of kaasschaaf) zo dun mogelijk.
- Leg de aardappelplakjes op keukenpapier en dep ze goed droog met een ander stuk keukenpapier.
- Doe de aardappelplakjes in een kom en schenk hier 2 eetlepels zonnebloemolie bij.
- Meng goed door.
- Leg de chips op 2 of 3 met bakpapier bekleedde bakplaten. Zorg dat de aardappelplakjes elkaar niet raken.
- Zet de bakplaten in de oven en bak zo'n 7 tot 10 minuten. Zorg ervoor dat de chips niet te bruin wordt, anders gaat het een beetje verbrand smaken.
- Haal de bakplaten uit de oven. Draai de chips om met een tang en zet ze weer terug in de oven gedurende zo'n 7 tot 10 minuten.
- Doe de aardappelchips in een schaal en strooi er direct wat zeezout naar smaak over.
Voedingswaarden per persoon/portie
Ben je op zoek naar nog meer glutenvrij tussendoortjes zoals deze heerlijke aardappelchips uit de oven? Je vind ze allemaal in onze recepten index.
Volgen jullie ons ook al op Social media?