Glutenvrije koekjes
Dat bleek nog best wel een uitdaging, glutenvrije koekjes maken. Voorheen maakte ik in een handomdraai de mooiste en lekkerste koekjes. Maar ja, die waren met gluten en dat kan nu dus niet meer.
Ik dacht wel even een zelfde soort koekje te maken, maar dan glutenvrij. Zo, viel dat even tegen! Bij de eerste poging werden mijn prachtig uitgestoken koekjes binnen een paar seconde één grote koek ter grootte van mijn bakplaat. Bij poging 2 liepen ze al iets minder uit, maar mijn prachtige vlinders leken na 5 minuten wel tennisballen. En zo volgde er nog velen pogingen.
Eindelijk is het me vandaag dan toch gelukt. Glutenvrije koekjes bakken die niet uitlopen. Niet te bros zijn, maar ook niet te klef. Vormvast zijn en niet bol worden. En natuurlijk het allerbelangrijkste, erg lekker zijn. Uiteraard wil ik het recept graag met jullie delen.
Glutenvrije koekjes
Ingrediënten
- 135 gram tapiocameel
- 135 gram rijstmeel
- 135 gram kikkererwtenmeel
- 200 gram zachte lactosevrije boter MinusL
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 ei (M)
- 2 theelepels Fiberhusk (pysilliumvezels)
- een snufje zout
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 165 graden Celsius. Ik maak gebruik van een heteluchtoven.
- Zeef het tapiocameel, de rijstmeel en kikkererwtenmeel met een fijne zeef in een beslagkom. Voeg de Fiberhusk en een snufje zout toe en meng dit even goed door.
- Doe in een andere kom de lichtbruine basterdsuiker, de vanillesuiker en de zachte boter en mix dit even door met een elektrische handmixer met gardes. Voeg nu het ei toe en mix alles nog even goed door.
- Vervang nu de gardes van de mixer door de kneedhaken. Voeg een flinke schep van het meelmengsel aan het suiker-boter-ei-mengsel toe en mix dit goed door tot het helemaal is opgenomen. Herhaal deze stap totdat al het meel op is. Je zult zien dat bij het laatste beetje meel het deeg met de mixer niet meer goed gemengd wordt. Kneed daarom het laatste gedeelte met de hand goed door.
- Het deeg hoeft niet te rusten in de koelkast en is direct werkbaar. Je kunt het deeg eventueel ook een avond van te voren maken, zodat je het de andere dag kunt bewerken. Leg het dan wel in de koelkast. Het deeg kan zelfs, mits goed luchtdicht verpakt, ingevroren worden.
- Steek vormpjes uit het deeg en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
- Kneed de restjes deeg die over zijn weer tot een bal en rol weer een lap van 0,5 cm hoog zodat je weer vormpjes uit kunt steken. Blijf deze stap herhalen tot al het deeg op is.
- Bak de koekjes 10 minuten in het midden van de oven.
- Leg de koekjes als ze klaar zijn op een (koek)rooster om af te koelen. Let op! Glutenvrije koekjes breken een stuk makkelijker als ze warm zijn dan gewone koekjes. Schep ze daarom heel voorzichtig van de bakplaat.
Opmerkingen
Meer gluten- en lactosevrije recepten vind je via deze link
Volgen jullie Sophie en mij al op Social media?
Wil je voortaan als eerste op de hoogte worden gebrachten van onze nieuwste recepten en ons laatste nieuws? Abonneer je dan op ons blog onderaan de homepage en ontvang vanaf nu een melding in je inbox zodra wij een nieuw bericht voor jullie plaatsen. Handig toch?!
Eindelijk heerlijke glutenvrij koekjes die heel erg neigen naar gewone zandkoekjes! De vorm blijft heel mooi en ook de kleur wordt mooi lichtbruin. Deze zullen vanaf nu nog heel vaak gebakken worden! ????
Dank je wel Veerle voor het compliment. Ontzettend leuk om te horen dat het recept zo goed bevalt. Nog heel veel bakplezier gewenst.
Groetjes Audrey
Geweldig deze koekjes. Echt heel lekker, bros maar niet te. Ik heb ook gevulde zandtaartjes er mee gemaakt en dat is ook heel goed te doen. Mijn recept nu voor de toekomst
Beste Nelly,
Sorry voor mijn late reactie. Wat fijn dat het recept zo goed bevalt.
Groetjes Audrey