Glutenvrije kerstkransjes?! Die maak je heel makkelijk en snel zelf! En lekker dat ze zijn! Echt een aanrader!
Mijn schoonouders, Patrick’s ouders, wonen sinds 2014 in Spanje. Sophie was nog geen jaar oud toen ze permanent vertrokken naar de Spaanse Costa del Sol. Voor hen, maar ook voor ons, een moeilijke beslissing gezien de familiebanden in Nederland. Achteraf gezien, zeker voor mijn schoonouders, de beste beslissing ooit. Mijn schoonmoeder heeft erg veel last van artrose, dus het warme Spaanse klimaat doet haar erg goed. Ook mijn schoonvader zagen we door de Spaanse levensstijl steeds meer tot rust komen.
Sinds mijn schoonouders in Spanje wonen sturen wij een aantal keer per jaar een pakket met Nederlandse producten richting hun nieuwe huisadres. Er zijn uiteraard diverse Hollandse winkels wat erg fijn is. Echter zijn daar niet alle gewenste producten verkrijgbaar of door het transport van Nederland naar Spanje wel 4x zo duur als in de reguliere Nederlandse supermarkten.
In december sturen wij uiteraard een kerstpakket vol heerlijke typisch Hollandse versnaperingen richting de Zuid-Spaanse kust. Stroopwafels, gemberkoek, bitterkoekjes, een kerststol, kerstchocolaatjes, rookworst, een heerlijke fles wijn etc. Maar ook kerstkransjes! Je weet wel, zo’n roomboter zandkoekje in de vorm van een bloemetje of ster met daarin een gaatje en van die grote suikerkorrels. Echt mega lekker!
“Mam! Lukt het om deze kerstkransjes die voor opa & oma zijn ook glutenvrij te maken zodat ik ze ook kan eten?”. “Tuurlijk! Geen probleem lieve schat!” En zonder al te veel moeite, voila! Zie hieronder, ons glutenvrije kerstkransjes recept!
Glutenvrije kerstkransjes
Keukengerei
- 1 Bloem koekuitsteker 6 cm
- 1 ronde uitsteker 1,5 cm doorsnede
Ingrediënten
- 135 gram tapiocameel
- 135 gram rijstmeel
- 135 gram kikkererwtenmeel
- 200 gram roomboter ongezouten
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eieren (M)
- 2 theelepels Fiberhusk (pysilliumvezels)
- parelsuiker
- een snufje zout
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 165 graden Celsius. Ik maak gebruik van een heteluchtoven. Zet een elektrische oven op 175 graden Celsius.
- Zeef het tapiocameel, de rijstmeel en kikkererwtenmeel met een fijne zeef in een beslagkom. Voeg de Fiberhusk en een snufje zout toe en meng dit even goed door.
- Doe in een andere kom de lichtbruine basterdsuiker, de vanillesuiker en de zachte boter en mix dit even door met een elektrische handmixer met gardes.
- Voeg nu het ei toe en mix alles nog even goed door.
- Vervang nu de gardes van de mixer door de kneedhaken. Voeg een flinke schep van het meelmengsel aan het suiker-boter-ei-mengsel toe en mix dit goed door tot het helemaal is opgenomen.
- Herhaal deze stap totdat al het meel op is. Je zult zien dat bij het laatste beetje meel het deeg met de mixer niet meer goed gemengd wordt. Kneed daarom het laatste gedeelte met de hand goed door.
- Het deeg hoeft niet te rusten in de koelkast en is direct werkbaar. Je kunt het deeg eventueel ook een avond van te voren maken, zodat je het de andere dag kunt bewerken. Leg het dan wel in de koelkast. Het deeg kan zelfs, mits goed luchtdicht verpakt, ingevroren worden.
- Steek een bloem uit het deeg. Laat de vorm nog even in het deeg zitten.
- Steek vervolgens een rondje uit het midden van de bloem.
- Verwijder beide uitstekers.
- Leg het kerstkransje op een met bakpapier bekleedde bakplaat.

- Kneed de restjes deeg die over zijn weer tot een bal en rol weer een lap van 0,5 cm hoog zodat je weer vormpjes uit kunt steken.
- Blijf deze stap herhalen tot al het deeg op is.
- Klop het tweede ei los in een kommetje en bestrijk met een bakkwast de koekjes met het eimengsel.

- Strooi wat parelsuiker over de koekjes.

- Bak de koekjes ongeveer 10 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.

- Leg de koekjes als ze klaar zijn op een (koek)rooster om af te koelen.
- Let op! Glutenvrije koekjes breken een stuk makkelijker als ze warm zijn dan gewone koekjes. Schep ze daarom heel voorzichtig van de bakplaat.
Opmerkingen

Voedingswaarden per persoon/portie
Ben je op zoek naar nog meer heerlijke glutenvrije kerstrecepten zoals deze glutenvrije kerstkransjes? Kijk dan ook eens op onze pagina met, hoe kan het ook anders, glutenvrije kerstrecepten!
Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze heerlijke glutenvrije recepten, maar ook tips, nieuws, nieuwe glutenvrije producten en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij. En soms hebben we ook nog eens een leuke winactie!










