Glutenvrije kerstkransjes?! Die maak je heel makkelijk en snel zelf! En lekker dat ze zijn! Echt een aanrader!
Voorkomt dat je scherm uitgeschakelt
Voorbereidingstijd 30 minutenminuten
Bereidingstijd 10 minutenminuten
Totale tijd 40 minutenminuten
Gang Koekjes
Keuken Glutenvrij
Auteur Audrey Dobber
Calorieën p.p. 94kcal
Porties 40stuks
Keukengerei
1 Bloem koekuitsteker 6 cm
1 ronde uitsteker 1,5 cm doorsnede
Ingrediënten
135gramtapiocameel
135gramrijstmeel
135gramkikkererwtenmeel
200gramroomboter ongezouten
150gramlichtbruine basterdsuiker
1zakjevanillesuiker
2eieren(M)
2theelepels Fiberhusk(pysilliumvezels)
parelsuiker
een snufje zout
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 165 graden Celsius. Ik maak gebruik van een heteluchtoven. Zet een elektrische oven op 175 graden Celsius.
Zeef het tapiocameel, de rijstmeel en kikkererwtenmeel met een fijne zeef in een beslagkom. Voeg de Fiberhusk en een snufje zout toe en meng dit even goed door.
Doe in een andere kom de lichtbruine basterdsuiker, de vanillesuiker en de zachte boter en mix dit even door met een elektrische handmixer met gardes.
Voeg nu het ei toe en mix alles nog even goed door.
Vervang nu de gardes van de mixer door de kneedhaken. Voeg een flinke schep van het meelmengsel aan het suiker-boter-ei-mengsel toe en mix dit goed door tot het helemaal is opgenomen.
Herhaal deze stap totdat al het meel op is. Je zult zien dat bij het laatste beetje meel het deeg met de mixer niet meer goed gemengd wordt. Kneed daarom het laatste gedeelte met de hand goed door.
Het deeg hoeft niet te rusten in de koelkast en is direct werkbaar. Je kunt het deeg eventueel ook een avond van te voren maken, zodat je het de andere dag kunt bewerken. Leg het dan wel in de koelkast. Het deeg kan zelfs, mits goed luchtdicht verpakt, ingevroren worden.
Steek een bloem uit het deeg. Laat de vorm nog even in het deeg zitten.
Steek vervolgens een rondje uit het midden van de bloem.
Verwijder beide uitstekers.
Leg het kerstkransje op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Kneed de restjes deeg die over zijn weer tot een bal en rol weer een lap van 0,5 cm hoog zodat je weer vormpjes uit kunt steken.
Blijf deze stap herhalen tot al het deeg op is.
Klop het tweede ei los in een kommetje en bestrijk met een bakkwast de koekjes met het eimengsel.
Strooi wat parelsuiker over de koekjes.
Bak de koekjes ongeveer 10 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Leg de koekjes als ze klaar zijn op een (koek)rooster om af te koelen.
Let op! Glutenvrije koekjes breken een stuk makkelijker als ze warm zijn dan gewone koekjes. Schep ze daarom heel voorzichtig van de bakplaat.
Opmerkingen
Veel bakplezier en eet smakelijk!Liefs Audrey en Sophie