Glutenvrije donuts

 

Glutenvrije donuts

Wederom een verzoekje van Sophie. Glutenvrije donuts. Je moet er even de tijd voor nemen, maar het resultaat is super lekker. Donuts zijn ook erg leuk om te versieren samen met de kinderen. Je kunt ze maken in allerlei leuke icing kleurtjes , chocolade, hagelslag, nootjes en sprinkles.

Gang Klein gebak
Keuken Amerikaans, Glutenvrij
Voorbereidingstijd 1 uur 20 minuten
Kooktijd 10 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 36 kleine donuts of 18 grote
Auteur Audrey Dobber

Ingrediënten

 • 235 gram tapiocameel
 • 235 gram kikkererwtenmeel
 • 235 gram rijstmeel
 • 6,5 theelepel Fiberhusk (psylliumvezels/husk)
 • 120 gram kristalsuiker
 • 2 eieren
 • 6 theelepels glycerine
 • 350 ml melk
 • 75 gram zachte boter
 • 1 theelepel zout
 • 2 zakjes droge gist
 • 60 ml warm water
 • zonnebloemolie en frituurpan

Hoe maak je het?

 1. Zorg dat boter, melk en eieren op kamertemperatuur zijn. 

 2. Meng de meelsoorten, de fiberhusk en het zout door elkaar.

 3. Los 2 zakjes droge gist op in 60 ml warm water en laat dit ongeveer 5 minuten staan. 

 4. Mix in een andere kom de boter en suiker tot een romig mengsel. Mix vervolgens een voor een de eieren, de melk en de glycerine door het botermengsel. Voeg daarna de gist toe. Als laatste mix je beetje bij beetje de droge ingrediënten toe tot je een samenhangend deeg hebt. Het deeg is nu best wel plakkerig, maar na het rijzen wordt het een stuk droger en veel beter werkbaar.

 5. Doe het deeg in een, met een beetje olie ingevette, kom en dek dit af met een laagje huishoudfolie. Laat het deeg ongeveer 45 minuten rijzen op een warme plaats. Het deeg moet verdubbelen in volume.

  Tip: Ik verwarm voor het rijzen van deeg altijd de oven voor op 70 graden Celsius en zet deze 10 minuten voordat het deeg moet rijzen uit. Zet de kom met deeg in de oven en je zult zien dat het super goed rijst. 

 6. Bestuif je werkblad met een beetje glutenvrije bloem (of rijstmeel). Haal het deeg uit de kom en rol dit uit tot een plak van ruim 1 cm dik. Steek met een ronde uitsteker rondjes uit het deeg en met een wat kleiner formaat uitsteker de middelste rondjes uit de donuts. Bewaar de restjes en vorm hier weer een nieuwe plak deeg van en steek wederom rondjes uit totdat al het deeg op is.

  Ik heb voor mijn donuts een uitsteker van 7 cm en 2 cm doorsnede gebruikt. Je kunt dan ongeveer 36 donuts maken. Je kunt natuurlijk ook je donuts een stuk groter maken. Je haalt dan ongeveer 18 stuks uit het deeg.

 7. Leg de donuts op een met bakpapier bekleedde bakplaat en dek deze af met een doek. Laat de donuts nu nog zo'n 30 minuten rijzen.

 8. Zet ondertussen een frituurpan klaar met zonnebloemolie op 175 graden Celsius. Laat de donuts voorzichtig in de hete zonnebloemolie glijden en frituur ze ongeveer 30 seconden tot 1 minuut (afhankelijk van de grootte). Draai daarna de donuts om met een tang en laat de andere kant bruin worden.

 9. Laat de donuts uitlekken op een rooster bekleed met keukenpapier.

  Je kunt de donuts versieren zodra deze wat zijn afgekoeld.

Notities

Donuts kun je mooi versieren met icing in verschillende vrolijke kleuren. Zie hiervoor ook het recept voor royal icing 

Verdun de royal icing met steeds een heel klein beetje water totdat je icing ongeveer de dikte van yoghurt heeft. Dit noem je 15 seconden icing. Dit betekent dat de glazuur (icing) binnen 15 seconden spiegelglad getrokken is. Giet met een lepel wat glazuur over de donuts. Bestrooi met glutenvrije sprinkles, hagelslag of nootjes. Laat de glutenvrije donuts minimaal een uur drogen op een rooster.

Voor de chocoladeglazuur (ganache) breng je 100 ml slagroom in een pannetje aan de kook. Breek in een kom 200 gram pure chocolade in stukjes. Hoe meer cacao in de chocolade, des te beter. Giet de warme slagroom over de chocoladestukjes en laat dit even 5 minuten staan. Roer daarna goed door totdat alle slagroom is opgenomen door de chocolade. Je ganache is nu klaar voor gebruik.

Sophie kon helaas niet wachten totdat de glazuur droog was van de glutenvrije donuts, ha, ha.

Meer glutenvrije recepten vind je via deze link

 1 thought on “Glutenvrije donuts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code