Glutenvrij naar groep 1

Glutenvrij naar groep 1

Na definitief afscheid te hebben genomen van de peuterspeelzaal en na uitgebreid haar 4e verjaardag gevierd te hebben was het dan eindelijk zover. De allereerste echte schooldag van Sophie.

Een nieuwe fase waar ons meisje super veel zin in heeft, maar ook direct weer de zorgen. Gaat ze het wel redden, zulke lange dagen van 8:30 uur tot 14:00 uur? En natuurlijk….. de coeliakie, waar nu helaas ook nog eens een lactose-intolerantie bij is gekomen.

Brochures en uitleg over coeliakie

Op de peuterspeelzaal was alles natuurlijk zo vertrouwd en gingen Sophie’s juffen fantastisch om met haar dieet, maar nu moeten we weer opnieuw beginnen. Ook nog eens een veel grotere klas en 3 nieuwe juffen. Via de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging heb ik een aantal brochures in tweevoud uitgeprint en deze tijdens het kennismakingsgesprek met een van de juffen meegenomen.

De brochure “richtlijn voor kinderdagverblijven en basisscholen”, de “knutselmaterialenlijst 2017” en de “checklist nationaal schoolontbijt voor leerkrachten en hulpouders”. Een setje bedoeld voor de leerkracht voor in de klas en het andere setje voor op de schooladministratie.

Tijdens het gesprek hebben Patrick en ik duidelijk uitgelegd hoe er met de coeliakie van Sophie omgegaan moet worden en eenvoudige zaken besproken zoals handen wassen voor het eten, opletten dat andere kinderen niet met hun handen in Sophie’s broodtrommel graaien, voorzichtig met knutselmaterialen etc.

Traktaties

Voor in de klas heb ik voor Sophie een traktatietrommel gemaakt. Hierin zit allerlei gluten- en lactosevrij lekkers voor als er een kindje trakteert in de klas. Meestal wordt er iets getrakteerd wat Sophie niet mag. Ze kan dan haar traktatie omruilen voor iets uit de trommel wat ze wel mag. Een aantal ouders vinden het toch leuk om rekening met haar te houden tot grote vreugde van ons natuurlijk. Daarom heb ik zelf een brochure gemaakt over Sophie. Hierin staat een korte uitleg over coeliakie, wat zijn gluten en lactose-intolerantie en hoe hier mee om te gaan.. Verder staat er in deze brochure wat ze niet mag en wat ze wel mag. Deze brochure heb ik verspreid aan alle ouders via de Whatsapp groep van de klas.

Hierbij de link voor de brochure: Sophie heeft coeliakie en lactose-intolerantie 

Lunch

Op Sophie’s nieuwe school wordt een continu rooster gehanteerd. Dit betekent dat Sophie ook samen met haar klasgenootjes op school eet. Natuurlijk weer een spannend momentje, want altijd ligt die kruisbesmetting weer op de loer. Er hoeft maar een kindje een hand in haar trommeltje te stoppen en Sophie kan haar lunch niet meer eten. In dit geval zul je toch vertrouwen moeten hebben in de leerkracht en in je kind zelf. Wij hebben Sophie geleerd om bijvoorbeeld altijd haar handen te wassen voor het eten en goed op haar trommeltje te letten. Maar ja, ze is net 4 jaar, dus helaas zal het wel een keertje misgaan.

Als lunch geven we haar vaak wat verschillende lekkere dingetjes mee. Op dit moment zijn de Ciabatta’s Rustica van Schär met chocopasta (gluten- en lactosevrij natuurlijk), plakjes komkommer, wat schijfjes worst, stukjes appel en een gekookt eitje favoriet.

We hebben een leuke broodtrommel met verschillende vakjes voor haar gekocht en wat hippe bekers. Online via goedgemerkt hebben we speciale naamstickers laten maken en hebben daar direct ook rode stickers met de tekst “Ik mag geen gluten” besteld. Deze stickers hebben we op al haar trommeltjes en bekers geplakt. De stickers zijn bestendig tegen de vaatwasser en de magnetron, dus je hoeft ze maar eenmalig te plakken.

Tot nu toe gaat het prima en ze vind het fantastisch om naar school te gaan.

Binnenkort is het december en dan staan er weer 2 nieuwe uitdagingen te wachten. Het sinterklaasfeest en het Kerstdiner.

Daarover snel meer.

Liefs Audrey

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code