Taart!

Taart!

Elke 15e van de maand blogt een groepje glutenvrije bloggers over hetzelfde onderwerp, ieder op zijn/haar eigen website. In het kader van de 50e wij bloggen glutenvrij is het onderwerp dit keer: Taart! Joehoe! Hoe leuk is dat?!

Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen had ik voor de coeliakie diagnose van Sophie mijn eigen taartenbedrijfje en afgelopen weekend was ook Sophie nog eens jarig. Ik kan jullie natuurlijk gewoon de glutenvrije Minnie Mouse sweet table van Sophie laten zien die ik voor haar heb gemaakt, maar volgens mij is het veel leuker als ik voor jullie een werkbeschrijving maak voor een basis fondanttaart en basis cakepops. Dan kunnen jullie thuis ook lekker aan de slag.

De basis cupcakes en koekjes zijn reeds op de website te vinden. Een werkbeschrijving voor de royal icing vind je via de link.

De Taart!

Wat heb je nodig?
– 1 zakje Madame Loulou biscuitmix (sponge cake)
– 8 eieren maat M
– jam en/of andere taartvulling naar keuze
– vloeistof om te tremperen*
– taart karton 20 cm rond
– 3 cocktailprikkers
– boter om in te vetten of baking spray
– 250 gram boter
– 250 gram suikerbakkerspoeder
– 1 theelepel vanille-extract
– 500 gram fondant
– maizena om op uit te rollen

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius, heteluchtoven op 165 graden Celsius.

Doe de biscuitmix in een beslag kom en voeg de 8 eieren toe. Mix het geheel zo’n 8 minuten op de hoogste stand. Vet een bakvorm van 20 cm rond in met boter of baking spray. Ik gebruik altijd de naadloze ronde bakvorm van PME van 7,5 cm hoog en de baking spray van Wilton (zie foto). Zet het biscuit gedurende zo’n 40 minuten in de oven. De baktijd wilt wel eens verschillen per oven. Prik daarom na het einde van de baktijd even met een breinaald in het biscuit. Is deze droog, dan is je biscuit gaar. Komt deze eruit met beslag aan de breinaald, zet de taart dan nog even 5 minuten terug in de oven. Herhaal indien nodig.
Let op! Open de oven niet als de baktijd van 40 minuten nog niet bereikt is. Je biscuit kan dan inzakken.
Als het biscuit gaar is, stort deze dan op een rooster en laat goed afkoelen.

Maak ondertussen de 1:1 botercrème voor het afsmeren van de taart. Mix 250 gram zachte boter zalvig samen met het vanille-extract. Mix in beetjes 250 gram suikerbakkerspoeder door de zalvige boter. Als de suikerbakkerspoeder is opgenomen, mix dan alles nog even goed door gedurende minimaal 5 minuten op de hoogte stand van je mixer.

Als het biscuit afgekoeld is, dan kan je deze door gaan snijden. Snijd het biscuit in 3 gelijke delen met een taartzaag of broodmes. Voordat je de lagen van elkaar haalt, steek in elke laag een cocktailprikker. Op deze manier kan je de taart na het vullen weer recht op elkaar zetten door de cocktailprikkers in een lijn te houden.

Uit ervaring weet ik dat biscuit na het snijden wat droog kan worden. Dit kan je eenvoudig voorkomen door het biscuit te tremperen. Dit betekent dat je de snijvlakken gaat besprenkelen met vloeistof.
Je kunt hiervoor speciale trempeersiroop kopen bij de taartenwinkel, maar je kunt hiervoor ook een lekker glutenvrij likeurtje nemen zoals Licor 43 of gewoon limonadesiroop met een heel klein beetje water.

 

 

 

 

Zet de taart op een taartkarton van 20 cm rond. Pak de bovenste twee taartlagen en leg deze even op zij.

Trempeer de onderste taartlaag en smeer hier vervolgens een dikke laag taartvulling op (bijvoorbeeld nutella, glutenvrije botercrème mix, banketbakkersroom etc.). Zet de twee bovenste taartlagen gezamenlijk weer op de onderste laag en haal vervolgens de bovenste laag eraf.
Door de bovenste laag en de middelste laag steeds samen te verplaatsen, voorkom je dat de middelste laag scheurt. Deze is namelijk het meest kwetsbaar.
Trempeer de middelste en bovenste taartlaag. Smeer op de middelste taartlaag een dikke laag jam naar keuze. Let bij de jam op dat je ongeveer 1 cm van de rand blijft. Je voorkomt hiermee dat de jam van je taart afloopt als je de bovenste taartlaag weer terug zet. Zet de bovenste laag op de taart en druk het geheel even zachtjes aan.

Zet de taart zo’n 30 minuten in de koelkast zodat de vulling en de jam een beetje op kunnen stijven. Dit maakt het straks makkelijker met afsmeren.

Je gaat nu de taart afsmeren. Verwijder de cocktailprikkers. Smeer eerst gelijkmatig een dikke laag 1:1 botercrème boven op de taart. Vervolgens smeer je een dikke laag op de zijkant van de taart. Smeer tot aan het taartkarton. Haal even je paletmes langs de rand van de taart om de botercrème gelijkmatig te verdelen. Laat de taart minimaal een uurtje in de koelkast op stijven.

Nu komt het lastigste gedeelte. Dat is de taart bekleden. Dit is eigenlijk iets wat ik het beste zou kunnen laten zien in een workshop. Of via een filmpje. Ik heb mezelf een aantal jaren geleden aangeleerd om te bekleden door het kijken naar een YouTube filmpje van de leukste taartenshop. Namelijk deze: taart bekleden

Het is wel een beetje jammer dan deze mevrouw in het filmpje zegt dat je uit moet rollen op suikerbakkerspoeder of poedersuiker. Je kunt dit veel beter op maizena doen. Suikerbakkerspoeder en poedersuiker maken namelijk je fondant droog waardoor het van je taart af scheurt.

Als je de taart bekleed hebt, dan kan je hem versieren. Dit kan met een eetbare print, maar ook met fondantfiguurtjes welke je zelf kunt maken met uitstekers en plungers.

Haal de taart ongeveer een uur voor dat je hem gaat serveren uit de koelkast. Een te koude taart is niet lekker en kan wat droog smaken.

Meer taart inspiratie vind je in het portfolio van Sophie’s Bakery

 

De cakepops!

Wat heb je nodig?

– AH vrij van Gluten cake mix
– 225 gram zachte boter
– 4 eieren
– wegwerpspuitzak
– cakepop maker
– 200 gram slagroom
– 600 gram witte chocolade
– kleurstof voor chocolade (te koop bij taartenwinkel)
– papieren rietjes

Hoe maak je het?

Maak de cake mix volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Giet de cake mix in een wegwerpspuitzak en knip een stukje van de punt af. Verwarm de cakepop maker voor. Vul de rondje helemaal tot aan de rand en doe de deksel op de cakepop maker. Kijk uit dat de spuitzak de cakepop maker niet raakt. Anders smelt het plastic.

Wacht tot de cakepops mooi goudbruin zijn, zo’n 7 minuten. Bij sommige cakepop makers moet je de cakepops halverwege omdraaien voor het beste resultaat.

Breek de witte chocolade in stukjes en doe deze in een grote kom. Verwarm de slagroom in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Zodra de slagroom kookt haal je het pannetje van het vuur. Giet de slagroom over de witte chocolade stukjes en laat dit 5 minuten staan.

Roer alles goed door. Verwarm de chocolade kleurstof even in de magnetron tot dit vloeibaar is. Roer een beetje kleurstof door de witte chocolade tot de gewenste kleur.

Doop een papieren rietje even in de chocolade en steek deze vervolgens in de cakepop. Doop de cakepop in de chocolade en laat deze drogen op een stukje bakpapier. Je kunt nu de cakepops verder decoreren.

 

Slagroom- en appeltaart 

Vind je het maken van een fondant taart toch nog wat lastig? Dan kan je er ook voor kiezen om een feestelijke slagroomtaart te maken of de altijd lekkere appeltaart.

Ik hoop dat ik jullie op weg heb kunnen helpen om zelf lekker aan de slag te kunnen in de keuken. Heb je nog vragen? Stuur me gewoon even een mailtje en ik help je verder op weg. Dit kan naar: info@sophieglutenvrij.nl

Alvast heel veel bak- en decoratie plezier!

Liefs Audrey

 

Benieuwd wat de andere glutenvrije bloggers over dit onderwerp schrijven? Kijk dan snel op hun websites. Je vind hieronder het lijstje met de deelnemers van deze maand.

www.glutenvrijemama.nl
www.sophieglutenvrij.nl
www.glutenfreeamsterdam.com
www.glutenvrijinutrecht.nl/blog
www.glutenvrijhoorterbij.nl
www.deglutenvrijeman.nl
www.meerdanglutenvrij.nl
www.koosglutenloos.nl
www.rose-a-licious.be
www.smaakvolglutenvrij.nl
www.doemijglutenvrij.nl
www.homeofcomfort.nl
www.glutenvrijkind.wordpress.com
www.ikbenglutenvrij.nl
www.annemieknauta.nl

 7 thoughts on “Taart!

    1. Dank je wel Suzanna 🙂 Er zit zo’n 30 uur werk in en dan rekening ik de voorbereidingen zoals research op internet, ontwerp, inkoop etc. nog niet mee. Maar ja, ze is maar 1 keer per jaar jarig…;-)

  1. Woh, dat ziet er fantastisch uit!
    Gelukkig zijn mijn dochters (plus bezoek) nog steeds heel blij met 1 appeltaart, 1 ‘bijzondere taart’ en een paar cakejes.
    Ik ga ze deze foto dan ook niet laten zien 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code