Glutenvrij in Spanje

Glutenvrij in Spanje

Voor het eerst op vakantie naar opa en oma in Spanje sinds Sophie de diagnose coeliakie heeft gekregen. Dieetpassen in het Spaans uitgeprint en met o.a. 1 koffer vol Nederlandse glutenvrije producten gingen we dan op pad. Gezellig 10 dagen naar Fuengirola. Aangezien we bij opa en oma bleven logeren, zouden we ook voornamelijk zelf koken. Als we ergens heengingen, dan ging ook Sophie’s glutenvrije trommeltje met eten ook mee.

De dag na aankomst zijn we direct naar de supermarkt gegaan om te kijken wat er glutenvrij verkrijgbaar is. De informatie op de etiketten is in Spanje hetzelfde als bij ons. De allergeneninformatie staat netjes dik gedrukt op de artikelen. In de buurt van de streepjescode staat vaak nog een toelichting op de allergenen, zoals bijvoorbeeld “Bevat gluten of kan sporen van gluten bevatten”.

Carrefour

De glutenvrije producten in de Spaanse supermarkten liggen gewoon tussen de glutenvolle producten, dus dat is heel eventjes zoeken. Carrefour was daarin een uitzondering en had ook nog een apart groot schap met glutenvrije producten. Ook heeft Carrefour veel eigen merk glutenvrije producten. Vooral de glutenvrije stokbroodjes en de glutenvrije chocoladecroissants van Carrefour eigen merk zijn echt een aanrader. Ons kleine meisje heeft gesmuld. Tevens eindelijk leuke glutenvrije kinderkoekjes kunnen krijgen van Hello Kitty en Mickey Mouse van het merk Virginias. Deze koekjes zijn ook nog eens lactosevrij. Super voor in het trommeltje op de peuterspeelzaal 😀

 

Maskom

Bij supermarkt Maskom ben ik ook goed geslaagd voor diverse glutenvrije producten. Ik heb daar o.a. heerlijke glutenvrije tallarines (platte spaghetti) gekocht. Ze waren heerlijk in de groentesoep en thuis ga ik er ook eens bami van maken. Weer eens wat anders dan de rijstnoedels. Ook kwam ik tot mijn verbazing bij Maskom een glutenvrije pizza prosciutto van Dr.Oetker tegen.

Panaderìa Rayo 2

Bij Bakkerij Rayo in Fuengirola op het pleintje (Plaza los Chinorros) achter het postkantoor gaan we vaak ons glutenvolle brood halen. Sophie ging hier altijd graag mee naar toe, want alle kinderen krijgen daar een klein gratis broodje. Zo ook dit keer. Mijn schoonmoeder vertelde haar “Sin Gluten” en “Celiaca” en de aardige dame wist direct waar we het over hadden. We vroegen haar of ze eventueel glutenvrij brood had en dat had ze! Ze kwam met een glutenvrij stokbroodje, geheel verpakt in speciaal papier. Ze vertelde ons dat het brood in een glutenvrije bakkerij was bereid en dat we het broodje in de oven moesten afbakken in het speciale papier wat erom heen zat. Het broodje was echt ontzettend lekker. Echt een aanrader!

Lidl

Uiteraard ook nog wat glutenvrije producten bij de Spaanse Lidl gekocht in Mijas. Deze zijn daar gewoon standaard in het assortiment en vind je in een apart schap bij de Biologische producten.
Wat mij erg op viel in Spanje is dat iedereen weet wat glutenvrij en coeliakie is en hoe ermee om te gaan. Zo ontzettend fijn om niet steeds uit te hoeven leggen wat onze kleine meid mankeert. De prijzen voor glutenvrije producten in de supermarkt zijn iets goedkoper dan in Nederland, maar het ontloopt elkaar niet veel.

Helaas had ik niet heel veel ruimte in de koffers op de terug reis, anders had ik zeker nog veel meer glutenvrije producten meegenomen voor Sophie.2 thoughts on “Glutenvrij in Spanje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code