Een zalige kerstklassieker. Eendenborstfilet met cassissaus. Lekker met roseval aardappeltjes en verse spinazie.
Achter deze eendenborstfilet met cassissaus zit een verhaal. Ongeveer twee jaar geleden heb ik dit heerlijke gerecht al eens bereid voor mijn lieve gezin. En zij hebben er enorm van genoten. Gelukkig prachtige en smaakvolle foto’s kunnen maken van het gerecht. Alles netjes opgeslagen op de computer en mijn aantekeningen goed opgeborgen voor later. Soms heb ik een recept al even geleden gemaakt, maar werk ik het wat later uit, dus erg belangrijk dat alles goed gearchiveerd wordt.
Helaas is er bij dat laatste wat misgegaan. Ik heb blijkbaar mijn aantekeningen weggegooid. Het hele huis doorgezocht, maar tevergeefs. ’t Ja, en probeer dan maar eens het recept exact uit je hoofd uit te schrijven. Wist het ongeveer nog wel, maar niet helemaal zeker. Vaak wijzig ik tijdens het maken van het gerecht wat zaken, dus helemaal onthouden lukt niet. ’t Ja, er zit in zo’n geval niets anders op dan het gerecht opnieuw maken.
Geen straf natuurlijk want eendenborstfilet met cassissaus is gewoon een mega lekker gerecht. En eindelijk kan ik het, gelukkig nog voor kerst, met jullie delen. In dit gerecht heb ik gebruik gemaakt van de likeur “crème de cassis“. Je kunt dit eventueel vervangen door cassissiroop.
Al trek gekregen? Scroll dan snel naar beneden voor het recept!
Eendenborstfilet met cassissaus
Ingrediënten
- 4 tamme eendenborstfilets
- 3 eetlepels crème de cassis of cassissiroop
- 2 dl wildfond
- 1 dl rode wijn
- 3 takjes tijm
- 2 sjalotjes
- 1 eetlepel roomboter
- 125 gram crème fraîche
- peper
- zout
Hoe maak je het?
- Laat de crème fraîche op kamertemperatuur komen.
- Snipper de sjalotjes.
- Verhit de roomboter in een steelpan met dikke bodem.
- Fruit hierin de gesnipperde sjalotjes.
- Voeg de rode wijn, crème de cassis en de wildfond toe.
- Haal de blaadjes van de tijm en voeg deze bij de wildfond, crème de cassis en rode wijn.
- Laat vervolgens de saus even inkoken.
- Kerf intussen met een scherp mes de vetlaag van de eendenborst kruislings in.
- Leg de eendenborstfilets op de vetrand in een koekenpan met antiaanbaklaag zonder boter of olie en bestrooi met wat peper en zout.
- Zet het vuur vervolgens aan.
- Bak de filets gedurende zo'n 10 minuten rustig op de vet rand. Je zult zien dat de vetrand gaat smelten en het vlees zich gaart in het eigen vet.

- Je kunt nu de saus alvast verder afmaken.
- Voeg in delen de crème fraîche toe en roer deze beetje bij beetje door de saus. Zo voorkom je dat de saus gaat schiften.
- Draai de eendenborstfilets om een bak nog 1 of 2 minuutjes op de vlees kant.

- Haal de filets uit de pan en laat 5 minuten rusten onder wat aluminiumfolie.
- Snijd de eendenborstfilet in dunne plakken en sprenkel de cassissaus erover.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Hebben jullie ook zo’n zin in kerst? Check dan ook eens onze pagina met heerlijke glutenvrije kerstrecepten!
Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze heerlijke glutenvrije recepten, maar ook tips, nieuws, nieuwe glutenvrije producten en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij. En soms hebben we ook nog eens een leuke winactie!










