Cupcakes bakken en versieren
De titel zegt het al. Deze glutenvrije Easy Peasy cupcakes zijn erg makkelijk en vrij snel te maken. Ook zijn deze cakejes ontzettend leuk om samen met de kinderen te bakken. Heerlijk kliederen in de keuken, daarna lekker alle spatels en kommen aflikken. Daarna natuurlijk het allerleukste! Versieren! Het makkelijkste is met sprinkles en strooisels, maar je kunt natuurlijk ook zelf decoraties maken uit bijvoorbeeld gekleurd fondant.
Om het extra leuk te maken, kun je ook witte cupcake doosjes kopen met 4 vakjes daarin. De kinderen kunnen dan de doosjes mooi versieren met stickers en viltstift waarna ze hun eigen gemaakte cupcakes mee naar huis kunnen nemen. Super leuk om te doen tijdens bijvoorbeeld de vakantie of een kinderfeestje.
Voor deze easy peasy cupcakes heb ik de baking cups van het merk House of Marie gebruikt. Dit zijn echt mijn favoriete baking cups en kan ze ook iedereen adivseren.
Ze verkleuren niet in de oven, worden niet vettig en blijven goed in vorm. De sprinkles heb ik bij de leukste taartenshop online besteld. Een aantal sprinkles van het merk Funcakes en Wilton zijn glutenvrij. Sowieso de confetti. Blijf wel goed de ingrediënten checken, want het wilt weleens veranderen.
De cakejes op de foto hebben Sophie en ik een tijdje geleden al gemaakt. Ze waren het cadeautje voor Sophie’s juffies uit groep 1 als bedankje vlak voor de zomervakantie. Sophie vond het wel zielig dat de andere juffen en meesters geen cupcakes kregen, dus is er ook nog een doos beland op de lerarenkamer voor bij de koffie. Juffen en meesters blij, Sophie dubbel zo blij.
Wil je deze easy peasy cupcakes ook eens maken? Je vind de uitgebreide beschrijving hieronder.
Easy peasy cupcakes
Ingrediënten
- 1 pak glutenvrije cakemix AH vrij van gluten
- 225 gram glutenvrij botercrème mix Funcakes
- 4 eieren M
- 495 gram zachte roomboter
- 150 ml water
- 20 baking cups
- diverse glutenvrije sprinkles en strooisels
Hoe maak je het?
- Meng 225 gram botercrème mix met 150 ml water door elkaar. Laat dit een uur rusten.
- Intussen kun je de cupcakes gaan bakken. Ik gebruik hiervoor de vrij van gluten cakemix van Albert Heijn. Deze is echt super lekker en absoluut niet droog.
- Verwarm de oven daarom voor op 180 graden Celsius.
- Doe vervolgens de cakemix in een kom samen met 225 gram zachte lactosevrije boter en 4 eieren. Mix het geheel tot een egaal beslag.
- Vul nu de baking cups met een ijsbolletjeslepel met het beslag. Houdt per baking cup 45 gram beslag aan. Ik gebruik altijd de baking cups van het merk House of Marie. Deze verkleuren niet in de oven.
- Zet de gevulde baking cups direct in de muffin tray om vervorming te voorkomen.
- Bak de cupcakes in het midden van de oven gedurende zo'n 15 minuten gaar en goudbruin.
- Leg een zware snijplank op de cupcakes zodra deze uit de oven komen gedurende 1 minuut. Zo worden ze mooi plat en kan je ze straks beter decoreren.
- Haal de cupcakes nu uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
- Bak nu de laatste cupcakes op dezelfde wijze. Ik heb zelf meerdere baking trays, zodat ik ook meerdere cupcakes tegelijk kan bakken.
- Mix 270 gram zachte roomboter gedurende zo'n 2 minuten.
- Voeg de helft van de boter toe aan de botercrème mix en mix even goed door. Voeg daarna de rest van de boter toe en mix op de hoogste stand nog zo'n 5 minuten.
- Vul vervolgens een spuitzak met spuitmondje met de gluten- en lactosevrije botercrème. Ik gebruik altijd grote wegwerpspuitzakken, een grote adapter en spuitmondje 1M van Wilton om de rozen op de cupcakes te spuiten. Dit geeft het mooiste resultaat, maar elk breed open star spuitmondje is ook prima hoor.
- Houdt de spuitzak rechtop. Spuit een klein puntje op de cupcake en draai met de spuitzak tegen de klok in van binnen naar buiten toe. That's it!
- Bestrooi de cupcakes met vrolijke glutenvrij sprinkles en strooisels in alle kleuren van de regenboog. Deze kun je onder andere kopen bij de leukste taartenshop. Hier koop ik ook de glutenvrije botercrème en de baking cups.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ben je op zoek naar nog meer gluten- en lactosevrije recepten? Kijk dan ook eens in onze recepten index.
Vind je het leuk om nog meer decoratie ideeën te bekijken van taart, cupcakes en koekjes? Kijk dan ook eens in het portfolio van Sophie’s Bakery. Hier vind je een deel van mijn werk als taartdecorateur 😀