Wat kunnen sommige dingen toch ongelooflijk simpel zijn. Zo ook dit recept voor gluten- en lactosevrije havermout pannenkoeken. Ook nooit gedacht dat je havermeel zo makkelijk zelf kunt maken. Gewoon havermout in de blender, keukenmachine, zelfs een koffiebonenmaler is hiervoor erg geschikt, en hopla! Je hebt havermeel!
Met deze glutenvrije haverpannenkoeken kun je eindeloos variëren. Sophie en ik hebben nu de meest eenvoudige naturel versie gemaakt, maar volgens mij zijn ze ook erg lekker met banaan, vers fruit, appel of gewoon met stroop of poedersuiker. Mmm.
Wij gaan in ieder geval meer variaties bedenken op dit recept. En uiteraard ook nog andere recepten met havermout dan alleen pannenkoeken. Havermout is namelijk ook nog eens gezond en er zitten behoorlijk wat vezels in. Tevens is het van nature ook nog eens glutenvrij. Let uiteraard wel even op dat je de glutenvrije variant hebt! Gewone havermout is meestal besmet met tarwe waardoor het wel gluten bevat. Kortom havermout is een super ingrediënt voor bij een glutenvrije dieet en perfect voor een klein meisje in de groei met coeliakie (o ja, en lactose-intolerantie).
Havermout pannenkoeken kunnen altijd!
Deze zalige glutenvrije havermout pannenkoeken zijn daarom niet alleen erg geschikt als ontbijtgerecht, maar ook perfect als lunch. Ze gaan hier namelijk ook de andere dag mee in de broodtrommel naar school. Althans, als we iets over hebben natuurlijk. En natuurlijk zijn ze ook gewoon prima als avondeten. Zoals elke pannenkoek dat is. Havermout pannenkoeken kunnen dus gewoon altijd. Yes! Lekker!
Heb je al trek gekregen? Wil je deze mega lekkere glutenvrije havermout pannenkoeken ook eens maken? Scroll dan snel naar beneden en je vind ons recept hieronder!
Havermout pannenkoeken
Ingrediënten
- 250 gram havermout
- 700 ml lactosevrije melk
- 2 eieren
- 1 snufje zout
- boter of margarine
Instructies
- Doe de havermout in de hakmolen van de staafmixer, keukenmachine, blender of koffiebonenmaler. Maal het zo fijn mogelijk tot havermeel.
- Doe het havermeel in een beslagkom samen met de helft van de melk, 1 ei en een snufje zout.
- Mix goed door tot een glad beslag. Voeg nu het 2e ei toe en steeds een beetje melk totdat de alle melk is opgenomen en je een mooi glad beslag overhoudt.
- Zet een koekenpan met anti-aanbaklaag op het vuur en laat de pan goed warm worden.
- Doe nu een beetje boter of margarine in de koekenpan en laat deze bruisen.
- Schep met een soeplepel een flinke schep havermoutbeslag in de koekenpan en draai de pan even rond zodat het pannenkoekbeslag gelijkmatig verdeelt wordt.
- Draai de havermout pannenkoek om na ongeveer 1 minuut of totdat het beslag gestold is.
- Herhaal totdat al het beslag op is.
- Je kunt de havermout pannenkoeken warm houden op een bord op 50 graden Celsius in de oven of tussen 2 borden.
Notities
Ben je op zoek naar nog meer heerlijke, makkelijke en glutenvrije ontbijtrecepten zoals deze havermout pannenkoeken? Wat denk je bijvoorbeeld van havermout poffertjes met banaan, broodje ei met bacon en kaas uit de oven of een zalig Engels ontbijt? Kijk voor nog meer ontbijtinspiratie ook eens op onze pagina met glutenvrije ontbijtrecepten!
Volgen jullie ons ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze glutenvrije recepten, maar ook tips, nieuws en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij. En soms ook nog een leuke winactie!