Super lekkere en makkelijke glutenvrije mini appeltaartjes die ook nog eens binnen 30 minuten klaar zijn. Reuze handig als je bijvoorbeeld onverwachts visite krijgt en je toch wat lekkers bij de koffie wil serveren.
Vorige week zaterdag kwamen mijn ouders gezellig op visite. Vroege vogels die altijd rond koffietijd bij ons op de stoep staan. Normaal geen probleem aangezien ik ook zo’n vroege vogel ben, maar deze keer liep de ochtend even wat anders dan gepland. Een van mijn websites liep vast. Ik dacht deze even snel te fiksen, maar helaas ging het allemaal wat langer duren. Wat tot gevolg had, dat ik pas om 9:30 uur onder de douche stond.
Glutenvrije appeltaart versus glutenvrije mini appeltaartjes
“Mama! we zouden toch nog glutenvrije appeltaart bakken voor als opa & oma komen?!” hoorde ik van onderaan de trap roepen “Shit, helemaal vergeten!”. Ik had inderdaad Sophie beloofd om de appeltaart die ochtend samen te bakken. Ik zag de pruillip al voor me. Tijd voor om een appeltaart te bakken was er simpel weg niet meer. ‘t Ja, in zulke gevallen zit er niet veel anders op dan improviseren. Een beetje argwanend nam onze kleine dame daar genoegen mee.
Gelukkig heb ik altijd wat glutenvrij bladerdeeg ( van het merk Lieke is vrij) in de vriezer liggen waardoor het idee voor de glutenvrije mini appeltaartjes snel was ontstaan. In rap tempo het bladerdeeg ontdooit op het aanrecht, de mini taartvormpjes te voorschijn getoverd, oven voorverwarmen en snel de appeltjes geschild. Wat limoensap en kaneelsuiker er over, randjes in het eigeel en hopla de oven in. In slechts een half uurtje stonden deze super lekker glutenvrije mini appeltaartjes uit te dampen op het taartrooster. Net op tijd voor de deurbel. En lekker dat ze waren. Zeker voor herhaling vatbaar. Sophie vraagt me zelfs bijna dagelijks wanneer we de glutenvrije mini appeltaartjes weer gaan maken, ha, ha.
De appels
In bak recepten met appels zoals bijvoorbeeld glutenvrije appelflappen, appeltaart en deze mini taartjes gebruik ik het liefst goudrenetten. Helaas zijn deze niet het hele jaar door (niet goed) verkrijgbaar. Daarom heb ik in dit recept Jonagolds gebruikt wat een prima alternatief is en bijna net zo lekker.
Wil je deze super lekkere glutenvrije mini appeltaartjes ook eens maken? Scroll dan snel naar beneden voor ons recept!
Glutenvrije mini appeltaartjes
Keukengerei
- 8 mini taartvormpjes van 10 cm doorsnede
Ingrediënten
- 8 plakjes glutenvrij bladerdeeg Lieke is vrij of VA foods
- 2 grote goudrenetten of jonagold
- 1½ eetlepel fijne suiker
- 1½ theelepel kaneel
- ½ limoen
- 1 ei
Hoe maak je het?
- Leg de plakjes bladerdeeg op het aanrecht en laat ongeveer 5 tot 10 minuten ontdooien.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
- Schil intussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakjes van ongeveer 1 cm dik.
- Meng de fijne suiker met de kaneel
- Klop het ei los in een kom
- Leg de plakjes bladerdeeg op de mini taartvormpjes en druk het deeg wat naar binnen zodat er een kuiltje ontstaat.
- Leg de plakjes appel dakpansgewijs in het kuiltje.
- Knijp wat limoensap uit over de appelpartjes.
- Verdeel de kaneelsuiker over de mini appeltaartjes door het over de appelpartjes te strooien.
- Smeer de randjes van het deeg in met het eigeel.
- Zet de glutenvrije mini appeltaartjes op een rooster in het midden van de oven en pak ze in 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar.
- Haal de appeltaartjes uit de vormjes en laat ze wat afkoelen op een taartrooster.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ben je op zoek naar nog meer glutenvrije bakrecepten? Kijk dan ook eens op onze pagina met glutenvrij brood- en banket!
Volgen jullie ons ook al op Social Media? Hier vind je natuurlijk al onze glutenvrije recepten, maar ook reviews, tips, glutenvrije aanbieding, soms een leuke win actie en natuurlijk een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij.