Een zalige en makkelijke glutenvrije stamppot met winterpeen, prei en spekjes welke je binnen 35 minuten op tafel hebt. Lekker met rookworst, een speklapje of braadworstje.
Hebben jullie dat nu ook? Je kijkt naar buiten. Het stormt, onweert en de regen komt met bakken naar beneden. Op zulke momenten krijg ik spontaan trek in herfstrecepten en dan met name stamppot. Bijvoorbeeld zo een heerlijke broccoli-spinazie stamppot met rode ui en spekjes of andijvie-prei stamppot met ham, maar ook stamppot zuurkool met appel. Mmm, te lekker gewoon allemaal.
Afgelopen week heb ik deze makkelijke en snelle stamppot met winterpeen, prei en spekjes gemaakt. Lekker met ui erdoor, een likje dijon mosterd en vervolgens heerlijk gekruid met een bouillonblokje, salie, een beetje nootmuskaat en een laurierblaadje. Eventjes laten stoven, aardappels pureren, mengen en smullen maar. Lekker met een gekruid speklapje, een runderbraadworstje of rookworst.
Wil je deze heerlijke stamppot met winterpeen, prei en spekjes ook eens maken? Je vind ons recept hieronder!
Stamppot met winterpeen, prei en spekjes
Ingrediënten
- 1½ kg kruimige aardappels
- 3 grote winterpenen
- 1 grote prei
- 250 gram gerookte spekreepjes
- 1 grote ui
- 1 theelepel dijon mosterd
- 1 theelepel salie
- ¼ theelepel nootmuskaat
- 1 laurierblaadje
- 1 runderbouillonblokje
- 300 ml water
- braadboter vloeibaar
- 10 gram margarine
- peper en zout
Instructies
- Schil de aardappels en snijd ze in 4 stukken.
- Kook de aardappels in ruim water met wat zout in zo'n 15 tot 20 minuten gaar.
- Snijd de winterpenen in blokjes en de prei in ringen.
- Snipper de ui.
- Verhit een scheutje vloeibare braadboter in een braadpan en fruit hierin de ui.
- Schep de rookspek reepjes bij de ui en bak rondom aan.
- Voeg de winterpeen en prei toe en roerbak even mee.
- Schenk het water in de pan samen met het runderbouillonblokje en breng aan de kook.
- Voeg de salie, nootmuskaat, laurierblaadje en wat peper en zout naar smaak toe. Wees voorzichtig met zout. Het bouillonblokje en de rookspekreepjes bevatten ook al zout.
- Laat het geheel 15 minuten zachtjes doorkoken totdat de wortels zacht zijn.
- Giet de aardappels af en stoom ze even droog.
- Stamp de aardappels fijn met de margarine en dijon mosterd.
- Schep de winterpeen met prei en rookspekjes er door heen.
- Serveer direct.
Notities
Ben je op zoek naar nog meer glutenvrije recepten welke snel op tafel staan? Kijk dan ook eens op onze pagina met klaar in 45 minuten recepten of onze 30 minuten maaltijden.
Volgen jullie ons ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze glutenvrije recepten, maar ook tips, nieuws en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij.