Zalige glutenvrije spruitjes met krieltjes, appel en gehakt uit de oven met een pittige goudbruine topping van oude kaas.
Spruitjes vroeger
Spruitjes. Je houdt ervan of je houdt er niet van. Vroeger vond ik spruitjes vreselijk zoals waarschijnlijk de meeste van ons. Thuis werden ze een aantal uur gekookt, want dat hoorde zo. Doordat ze zolang gekookt werden kwam die vreselijk geur vrij. Eigenlijk was het gewoon een zwavellucht omdat de spruitjes gewoon dood gekookt werden. De vitamines zaten er tegen de tijd van opdienen dan ook niet meer in, dus ook niet zo gezond als beweerd werd.
Spruitjes anno 2023
Tegenwoordig weten we gelukkig beter en koken we de spruitjes maximaal 15 minuten. Tijd is een beetje afhankelijk van de grootte natuurlijk. Kleine spruitjes kook je 7 tot 8 minuten en de grote exemplaren hebben ongeveer een kwartiertje nodig. Eerst zet je ruim water op met wat zout en zodra dat kookt voeg je de spruitjes toe. Simpel!
Zoals ik hierboven al vertelde, spruitjes zijn een bron van vitamines. Er zit namelijk heel veel vitamine C in. Wel 150 gram bij 100 gram spruitjes. Ook zitten ze boordevol kalium en fosfor. En eigenlijk zijn ze best lekker als ze niet dood gekookt zijn 😉
Afgelopen week heb ik deze zalige spruitjes met krieltjes, appel en gehakt uit de oven gemaakt. De appels heb ik er bewust ingedaan voor Sophie om het geheel wat zoeter te maken. Het gehakt heb ik eenvoudig gekruid met wat gehaktkruiden in combinatie met een gefruit uitje. Vervolgens als finish touch een heerlijke laag geraspte oude kaas over het geheel en dat hopla, de oven in. Je krijgt dan zo’n mega lekker crunchy pittig kaaskorstje op je ovenschotel. Heerlijk!
Wil je deze zalige ovenschotel met spruitjes ook eens proberen?! Scroll dan snel naar beneden voor het recept!
Spruitjes met krieltjes, appel en gehakt uit de oven
Ingrediënten
- 600 gram mini krieltjes
- 500 gram rundergehakt
- 750 gram spruitjes
- 250 gram gerookte spekreepjes
- 1 grote ui
- 2 goudreinetten of jonagold
- 1 eetlepel gehaktkruiden
- geraspte oude kaas
- zout
Hoe maak je het?
- Snijd de harde uiteinden van de spruitjes en verwijder eventueel de buitenste blaadjes.
- Breng water met wat zout en de kook en voeg daarna de spruitjes toe. Laat ze zo'n 6 minuten koken.
- Verwarm intussen de oven voor op 200 graden Celsius.
- Snipper de ui.
- Schil de goudreinetten en snijd ze in blokjes.
- Zet de wok of hapjespan op hoog vuur en bak de spekreepjes zonder vet of olie.
- Voeg vervolgens de ui toe en fruit deze in het vet van de spekjes.
- Voeg het gehakt toe samen met de gehaktkruiden en bak het rul.
- Schep het gehakt mengsel in een grote ovenschaal.
- Meng de spruiten met de mini krieltjes en de appelblokjes en schep deze bovenop het gehakt mengsel.
- Strooi als laatste een flinke laag geraspte oude kaas over het geheel.
- Zet de ovenschaal in het midden van de oven een laat in zo'n 20 minuten goudbruin en gaar worden.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Ben je ook zo dol op glutenvrije gerechten uit de oven zoals deze spruitjes met krieltjes, appel en gehakt? Kijk dan ook eens op onze pagina met glutenvrije ovengerechten.
Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze heerlijke glutenvrije recepten, maar ook tips, nieuws, nieuwe glutenvrije producten en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij. En soms hebben we ook nog eens een leuke winactie!










