Kerstkoekjes met chocolade, gluten- en lactosevrij

Kerst! Voor ons de leukste tijd van het jaar, maar ook de drukste tijd. Heel veel regelen en plannen. Wat gaan we bijvoorbeeld eten tijdens het Kerstdiner en wat voor hapjes gaan we dit jaar maken. Ook moeten alle cadeaus voor onder de boom gekocht worden. Dan is er ook nog eens van alles te doen op school en nu helaas ook nog eens kleine Soof ziek. Geen glutenfout hoor, maar een pittige virusinfectie. Het arme kind blijft hoesten. Bij ons thuis is het met Kerst ook altijd een traditie om Kerstkoekjes te bakken. Elk jaar maken we sowieso de gingerbread man, maar dit keer hebben Sophie en ik ook heerlijke Kerstboomkoekjes gebakken met chocolade.

Ze zijn echt super lekker geworden, niet moeilijk om te maken en erg leuk om samen met je kind te doen.
Je vind ons recept hieronder!



Kerstkoekjes met chocolade en sprinkles

De lekkerste kerstkoekjes maak je gewoon zelf. Heerlijk met een dikke laag chocolade en sprinkles. Uiteraard gewoon gluten- en lactosevrij

Gang Koekjes, Tussendoortje
Keuken Glutenvrij, Kerst, Lactosevrij
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 30 stuks
Auteur Audrey Dobber

Ingrediënten

  • 135 gram tapiocameel
  • 135 gram rijstmeel
  • 135 gram kikkererwtenmeel
  • 200 gram zachte lactosevrije boter Dilea of MinusL
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 2 theelepels Fiberhusk psyilliumvezels
  • een snufje zout
  • 400 gram pure chocolade
  • 1 potje Mini confetti Christmas Funcakes

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 165 graden Celsius. Ik maak gebruik van een heteluchtoven.
  2. Zeef het tapiocameel, de rijstmeel en kikkererwtenmeel met een fijne zeef in een beslagkom. Voeg de Fiberhusk en een snufje zout toe en meng dit even goed door.
  3. Doe in een andere kom de lichtbruine basterdsuiker, de vanillesuiker en de zachte boter en mix dit even door met een elektrische handmixer met gardes. Voeg nu het ei toe en mix alles nog even goed door.
  4. Vervang nu de gardes van de mixer door de kneedhaken. Voeg een flinke schep van het meelmengsel aan het suiker-boter-ei-mengsel toe en mix dit goed door tot het helemaal is opgenomen. Herhaal deze stap totdat al het meel op is. Je zult zien dat bij het laatste beetje meel het deeg met de mixer niet meer goed gemengd wordt. Kneed daarom het laatste gedeelte met de hand goed door.
  5. Het deeg hoeft niet te rusten in de koelkast en is direct werkbaar. Je kunt het deeg eventueel ook een avond van te voren maken, zodat je het de andere dag kunt bewerken. Leg het dan wel in de koelkast. Het deeg kan zelfs, mits goed luchtdicht verpakt, ingevroren worden.
  6. Steek vormpjes uit het deeg en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
  7. Kneed de restjes deeg die over zijn weer tot een bal en rol weer een lap van 0,5 cm hoog zodat je weer vormpjes uit kunt steken. Blijf deze stap herhalen tot al het deeg op is.
  8. Bak de kerstkoekjes 10 minuten in het midden van de oven.

  9. Leg de kerstkoekjes als ze klaar zijn op een (koek)rooster om af te koelen.

  10. Smelt intussen de pure chocolade au bain marie. Doop de afgekoelde kerstkoekjes in de chocolade en laat de overtollige chocolade er vanaf druipen.

  11. Leg de koekjes op een bakplaat of koekrooster bekleed met bakpapier.

  12. Strooi de sprinkles erop als de chocolade nog niet droog is.

  13. Laat de chocolade verder uitharden en klaar zijn je kerstboomkoekjes met chocolade en sprinkles.

Notities

Bewaar zelfgemaakte koekjes altijd in een koektrommel van blik. Op deze manier blijven ze zeker 3 maanden goed en worden niet zacht.

 

Veel bakplezier en eet smakelijk!

 

Liefs Audrey en Sophie



De komende dagen zal er even wat minder op de website gepost worden in verband met de Kerst. Ik moet uiteraard, net als velen van jullie, de keuken in om een heerlijke Kerstdiner op tafel toveren. Maar er moet ook nog iets van gebak komen, een kerstlunch en niet te vergeten diverse hapjes. De recepten daarvan posten wij zo snel mogelijk voor jullie.

Op de website staat onze adventkalender met daarin ook diverse heerlijke gluten- en lactosevrije Kerst recepten.

Wij wensen jullie alvast een hele fijne, gezellige, maar ook gluten- en lactosevrije Kerst!

Geniet ervan! Gaan wij ook doen!

 

Liefs Audrey en Sophie



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code