De lekkerste kerstkoekjes maak je gewoon zelf. Heerlijk met een dikke laag chocolade en sprinkles. Uiteraard gewoon gluten- en lactosevrij
Voorkomt dat je scherm uitgeschakelt
Voorbereidingstijd 15 minutenminuten
Bereidingstijd 10 minutenminuten
Totale tijd 25 minutenminuten
Gang Koekjes, Tussendoortje
Keuken Glutenvrij, Kerst, Lactosevrij
Auteur Audrey Dobber
Calorieën p.p.
Porties 30stuks
Ingrediënten
135gramtapiocameel
135gramrijstmeel
135gramkikkererwtenmeel
200gramzachte lactosevrije boterDilea of MinusL
150gramlichtbruine basterdsuiker
1zakjevanillesuiker
1ei
2theelepelsFiberhuskpsyilliumvezels
een snufje zout
400grampure chocolade
1potjeMini confetti ChristmasFuncakes
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 165 graden Celsius. Ik maak gebruik van een heteluchtoven.
Zeef het tapiocameel, de rijstmeel en kikkererwtenmeel met een fijne zeef in een beslagkom. Voeg de Fiberhusk en een snufje zout toe en meng dit even goed door.
Doe in een andere kom de lichtbruine basterdsuiker, de vanillesuiker en de zachte boter en mix dit even door met een elektrische handmixer met gardes. Voeg nu het ei toe en mix alles nog even goed door.
Vervang nu de gardes van de mixer door de kneedhaken. Voeg een flinke schep van het meelmengsel aan het suiker-boter-ei-mengsel toe en mix dit goed door tot het helemaal is opgenomen. Herhaal deze stap totdat al het meel op is. Je zult zien dat bij het laatste beetje meel het deeg met de mixer niet meer goed gemengd wordt. Kneed daarom het laatste gedeelte met de hand goed door.
Het deeg hoeft niet te rusten in de koelkast en is direct werkbaar. Je kunt het deeg eventueel ook een avond van te voren maken, zodat je het de andere dag kunt bewerken. Leg het dan wel in de koelkast. Het deeg kan zelfs, mits goed luchtdicht verpakt, ingevroren worden.
Steek vormpjes uit het deeg en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Kneed de restjes deeg die over zijn weer tot een bal en rol weer een lap van 0,5 cm hoog zodat je weer vormpjes uit kunt steken. Blijf deze stap herhalen tot al het deeg op is.
Bak de kerstkoekjes 10 minuten in het midden van de oven.
Leg de kerstkoekjes als ze klaar zijn op een (koek)rooster om af te koelen.
Smelt intussen de pure chocolade au bain marie. Doop de afgekoelde kerstkoekjes in de chocolade en laat de overtollige chocolade er vanaf druipen.
Leg de koekjes op een bakplaat of koekrooster bekleed met bakpapier.
Strooi de sprinkles erop als de chocolade nog niet droog is.
Laat de chocolade verder uitharden en klaar zijn je kerstboomkoekjes met chocolade en sprinkles.
Opmerkingen
Bewaar zelfgemaakte koekjes altijd in een koektrommel van blik. Op deze manier blijven ze zeker 3 maanden goed en worden niet zacht.Veel bakplezier en eet smakelijk!Liefs Audrey en Sophie