Sajoer lodeh, Indonesische groentecurry in kokossaus

Weer zo’n ontzettend lekker recept uit de Indonesische keuken is deze sajoer lodeh. Sajoer lodeh zijn verschillende soorten groenten gegaard in een zeer smaakvolle kokossaus. Heerlijk met bijvoorbeeld witte rijst. Deze groenten in kokossaus zijn trouwens ook een uitstekend gerecht voor op de Indonesische rijsttafel.

In mijn versie heb ik groentebouillon gebruikt zodat het gerecht vegetarisch is. In dit recept heb ik ook wat hardgekookte eieren op de sajoer lodeh gedaan. We vonden dat namelijk zo lekker toen we de soto ajam aten, dus de eitjes moesten gewoon erbij. Wil je het gerecht vegan maken? Geen probleem, je kunt dan gewoon de eieren weg laten.

Wij hebben in ieder geval genoten van deze heerlijke Indonesische groentecurry. Wil je dit recept ook eens maken? Lees dan snel hieronder verder voor het recept!



Sajoer lodeh

Een heerlijke Indonesische groentecurry in kokossaus. Glutenvrij, lactosevrij, melkvrij en vegetarisch. Ook heel makkelijk vegan te maken. Lekker met witte rijst.

Gang Bijgerecht, groentegerecht
Keuken Glutenvrij, Indonesisch, Lactosevrij, Melkvrij, Vegetarisch
Voorbereidingstijd 30 minuten
Kooktijd 25 minuten
Totale tijd 55 minuten
Porties 6 personen
Auteur Audrey Dobber

Ingrediënten

  • 3 sjalotjes
  • 2 bolletjes Chinese knoflook of 3 teentjes
  • 2 rode pepers
  • 5 kemiri noten
  • 2 cm laos galangal
  • 2 cm kurkuma of 1 theelepel
  • 1 theelepel trassi
  • 1 eetlepel tamarindepasta
  • 150 gram sperziebonen
  • 1/3 spitskool
  • 1 kleine bloemkool
  • 125 gram champignons
  • 1 blok tofu ca. 400 gram
  • 1 winterpeen
  • 1 blikje bamboescheuten
  • 125 gram taugé
  • 4 eieren
  • 1,5 liter water
  • 3 groentebouillonblokjes
  • 1 stengel sereh citroengras
  • 3 djeroek poeroet blaadjes limoenblaadjes
  • 100 gram santen
  • wokolie

Hoe maak je het?

  1. Kook de eieren in ongeveer 10 minuten hard.

  2. Snijd intussen de sperziebonen in stukjes van ongeveer 4 cm en de winterpeen in blokjes.

  3. Snijd de bloemkool in kleine roosjes, de spitskool in smalle repen, de champignons in plakjes en de tofu in blokjes. Zet alles even aan de kant.

  4. Maal in de keukenmachine of hakmolen de sjalotjes, knoflook, rode pepers, kemirinoten, laos, trassi, kurkuma en tamarindepasta tot een pasta. 

    Als de kemirinoten wat te hard zijn, dan kun je ze ook eerst even pletten in de vijzel voordat je ze in de keukenmachine stopt.

  5. Verhit een scheutje wokolie in de wok. Fruit hierin de kruidenpasta zo'n 3 tot 5 minuten.

  6. Voeg nu 1,5 liter water toe samen met de groentebouillonblokjes.

  7. Kneus de sereh en voeg deze samen met de limoenblaadjes toe aan het geheel.

  8. Schep nu alle groenten in de wok. Behalve de taugé en de tofu. Deze komen later.

  9. Breng het geheel aan de kook en laat zo'n 10 minuutjes door koken.

  10. Voeg nu de tofu toe en kook nog zo'n 3 minuutjes mee.

  11. Zet het vuur laag zodat de sajoer lodeh niet meer kookt en voeg de santen toe.  Roer goed door totdat de santen is opgelost. 

  12. Voeg als laatste de taugé toe en roer deze door de groenten. Leg de gehalveerde gekookte eieren erboven op en warm 1 minuutje mee.

  13. Verwijder vlak voor het serveren de stengel sereh.

Notities

Serveer de sajoer lodeh met witte rijst.

 

Selamat makan! (eet smakelijk)!

 

Liefs Audrey

Ben je op zoek naar nog meer glutenvrije Indonesische gerechten? Kijk dan ook eens op onze pagina met Oosterse gerechten.



 

Volg je ons al op Facebook en Instagram?

2 thoughts on “Sajoer lodeh, Indonesische groentecurry in kokossaus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code