Hollandse bonenschotel, makkelijk, snel en super lekker

 

Wellicht ken je het nog van vroeger. Hollandse bruine bonen uit een pot opwarmen in een pannetje en hopla, op je bord. Bij de witte bonen ging het precies hetzelfde, al zaten deze soms in een tomatensausje. En we aten het, want we wisten gewoon niet beter in het oer Hollandse gezinnetje waar ik ben opgegroeid. Later heb ik het nog jaren op deze manier bereid. Lekker makkelijk en snel. De witte bonen in tomatensaus gingen later bij het Engels ontbijt, want dat had ik zo in Engeland geleerd toen ik daar woonde. Van mijn Venezolaanse schoonmoeder heb ik eigenlijk geleerd dat je best wel heel wat meer met deze heerlijke boontjes kunt doen. Via haar ben ik bijvoorbeeld ook op het idee gekomen van de Spaanse witte bonenschotel en uiteraard de Venezolaanse zwarte bonen welke ik bij de pabéllon criollo maak. Uiteraard kan een Hollandse variant dan niet achterblijven. Daarom heb ik deze Hollandse bonenschotel verzonnen boordevol heerlijke groenten zoals paprika, champignons, rode ui en prei.

Deze Hollandse bonenschotel is ook nog eens erg makkelijk en snel om te maken. Hij staat namelijk al binnen 30 minuten op tafel.
Lekker met gebakken aardappeltjes, aardappelpuree, witte rijst of gewoon dippen met een stukje glutenvrij stokbrood.

Wil je ons recept ook eens maken? Je vind de uitgebreide beschrijving hieronder.



Hollandse bonenschotel

Makkelijk, snel en erg lekker is deze voedzame Hollandse bonenschotel. Lekker met gebakken aardappeltjes, aardappelpuree of rijst.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Glutenvrij, Hollands, Lactosevrij
Keyword bonenschotel, glutenvrij, snel recept
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 6 personen
Auteur Audrey Dobber

Ingrediënten

  • 1 pot witte bonen 720 gram
  • 1 pot bruine bonen 720 gram
  • 500 gram rundergehakt
  • 250 gram gerookte spekreepjes
  • 1 prei
  • 250 gram champignons
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 blik tomatenblokjes 400 gram
  • 1 grote rode ui
  • 1 bolletje Chinese knoflook
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel peterselie
  • peper en zout
  • olijfolie

Hoe maak je het?

  1. Giet de witte- en bruinebonen in een zeef en spoel af met koud water. Laat ze even uitlekken.

  2. Snipper de ui en snijd de knoflook zo fijn mogelijk.

  3. Snijd alle paprika's in blokjes en de champignons in plakjes.

  4. Vervolgens snijd je de prei in ringetjes.

  5. Verhit een scheutje olijfolie in de wok of hapjes pan en fruit hierin de rode ui en knoflook.

  6. Voeg de gerookte spekreepjes erbij en bak deze rondom bruin.

  7. Doe het gehakt in de pan en bestrooi met wat peper en zout. Bak het gehakt vervolgens rul.

  8. Schep de paprika, prei en champignons bij het geheel en roerbak zo'n 5 minuten mee.

  9. Giet de witte- en bruine bonen erbij en roer even om.

  10. Als laatste voeg je de tomatenblokjes, paprikapoeder, peterselie en nog wat peper en zout naar smaak toe.

  11. Laat het geheel nog zo'n 5 minuten doorsudderen.

Notities

Veel kookplezier en eet smakelijk!

 

Liefs Audrey en Sophie

Ben je op zoek naar nog meer super snelle en voedzame glutenvrije gezinsrecepten? Je vind de allemaal op onze pagina met 30 minuten of minder gerechten.



Hebben jullie de avonturen van Sophie en mij ook al gevonden op Social Media?

         

1 thought on “Hollandse bonenschotel, makkelijk, snel en super lekker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code