Bij ontbijt denk je vaak aan een gerecht met ei. Zoals bijvoorbeeld een heerlijk roereitje, een uitsmijter, een gekookt ei, misschien wel ei muffins of een omelet. Een omelet is natuurlijk best lekker, maar wel een beetje saai. Ik gebruik deze dan ook alleen maar in reepjes door een gerecht. Veel lekkerder. Maar een boerenomelet is natuurlijk een ander verhaal. Lekker goed gevuld met allerlei lekkere dingen. Afgelopen weekend heb ik voor het eerst deze boerenomelet met ham, doperwten, lente-ui en paprika voor Sophie gemaakt. Het kind heeft gesmuld en ik natuurlijk ook.
Je kunt er eventueel nog wat glutenvrije boterhammen bij serveren, maar dat hoeft natuurlijk niet persé. In deze boerenomelet versie heb ik wat hamblokjes, doperwten, lente-ui, kaas en paprika gebruikt. Dit had ik toevallig nog in de koelkast liggen. Maar je kunt natuurlijk heel veel andere lekkere dingen erin doen zoals bijvoorbeeld spekjes, champignon, sperzieboontjes, ui of prei. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ook is het een ideale manier om van de kliekjes in de koelkast af te komen.
Deze boerenomelet met ham, doperwten, lente-ui en paprika is niet allen een uitstekend glutenvrij ontbijtgerecht, maar ook perfect als lunch. Heb je eventueel een stukje over? Je kunt het de andere dag ook in de broodtrommel naar school meegeven. Soof vind het dan ook nog super lekker.
Eet je naast glutenvrij ook lactosevrij? Geen probleem! Vervang dan de gewone melk door lactosevrije melk en gebruik margarine zonder melkbestandelen.
Heb je al trek gekregen? Je vind een uitgebreide beschrijving hieronder!
Boerenomelet met ham, doperwten, lente-ui en paprika
Ingrediënten
- 5 eieren
- scheutje melk
- 1 handje doperwten
- 1 kleine rode punt paprika
- 125 gram hamblokjes
- 3 lente-uitjes
- 2 takjes krulpeterselie
- 10 stengels bieslook
- geraspte kaas
- peper
- zout
- margarine of olie
Hoe maak je het?
- Snijd de paprika in blokjes en de lente-ui in ringetjes.
- Klop de eieren samen met een scheutje melk en wat peper en zout naar smaak los.
- Knip de bieslook en krul peterselie boven het eimengsel fijn en roer even door. Een speciale kruidenschaar biedt uitkomst. Ik heb sinds kort zo'n ding, echt top!
- Verhit een scheutje margarine of olie in een koekenpan met dikke bodem en bak hierin de hamblokjes, paprika en lente-uitjes.
- Voeg na ongeveer 3 minuten het los geklopte ei toe. Strooi er een handje gerapste kaas over heen.
- Laat het ei op een laag vuur stollen. Bij een te hoog vuur wordt je boerenomelet aan de onderkant te bruin of zelfs zwart.
- Als het ei bijna gestold is (het mag best nog een beetje waterig zijn) dan leg je een bord op zijn kop in de koekenpan.
- Draai de koekenpan en het bord tegelijk om zodat je boerenomelet op het bord terecht komt.
- Laat je omelet voorzichtig in de pan glijden. Bak nu de andere kant gedurende een paar minuten en klaar is je boerenomelet met ham, doperwten, lente-ui en paprika.
Opmerkingen
Voedingswaarden per persoon/portie
Op zoek naar nog meer glutenvrije ontbijtinspiratie zoals deze boerenomelet met ham, doperwten, lente-uitjes en paprika? Je vind ze allemaal op onze pagina met glutenvrije ontbijtgerechten.
Volgens jullie de avonturen van Sophie en mij ook al op Social media?