Afgelopen week heb ik het super lekkere Venezolaanse gerecht Pabellón criollo met jullie gedeeld. Dit gerecht bestaat uit draadjesvlees, gebakken bananen en zwarte bonen. Bij dit gerecht wordt witte rijst geserveerd, maar ook arepas.
Arepas zijn traditionele Venezolaanse maïsbroodjes welke gluten- en lactosevrij zijn. Je kunt ze een beetje vergelijken met pitabroodjes, alleen bak je heerlijke glutenvrije maisbroodjes in een pan en niet in de oven. Je kunt arepas zo eten, maar ze zijn nog veel lekkerder als je ze vult met bijvoorbeeld het draadjesvlees of de zwarte bonen zoals in het pabellón recept.
Sophie eet arepas ook vaak als tussendoortje. Als ze net uit de pan zijn opensnijden en een plakje kaas er tussen. Je kunt ze zo groot maken als je zelf wilt. Bij het avondeten maak ik ze wat groter, zo’n 10 tot 12 cm doorsnede, maar als tussendoortje hooguit zo’n 7 cm.
Masa harina is een product wat ik altijd in mijn keukenkastje heb staan. Je maakt er bijvoorbeeld ook vrij makkelijk tortilla’s mee. Je koopt het bij de wat grotere supermarkt, toko of Turkse supermarkt.
Wil je onze arepas ook eens proberen? Je vind ons recept hieronder!
Arepas
Ingrediënten
- 200 gram masa harina
- 300 ml water
- 0,5 theelepel zout
- zonnebloemolie
Hoe maak je het?
- Doe 200 gram masa harina (P.A.N.) in een kom met een halve theelepel zout. Masa harina is voorgekookt maïsmeel en kun je kopen bij de toko, Turkse supermarkt en sommige AH filialen of Jumbo filialen.
- Giet steeds een klein beetje water bij de masa harina en kneed dit goed door. Blijf dit herhalen totdat al het water op is. Blijf doorkneden totdat het deeg 'windjes laat' zoals mijn Venezolaanse schoonmoeder zegt, oftewel dat er voldoende lucht in zit 😉
- Laat het deeg zo'n 30 minuten rusten.
- Laat een koekenpan of grillpan eerst goed warm worden op het vuur.
- Maak ondertussen 8 ballen van het deeg en duw deze vervolgens plat met je handen. Gemiddeld zo'n 1 tot 1,5 cm dik.
- Doe een klein beetje zonnebloemolie in de pan en verdeel dit gelijkmatig met een bakkwast over de bodem. Doe de arepas in de koekenpan en bestrijk de bovenkant lichtjes met wat zonnebloemolie. Gebruik liever geen olijfolie of andere olie. De smaak van de olie trekt namelijk in het deeg wat de smaak niet ten goede komt.
- Draai de arepas regelmatig om gedurende zo'n 5 minuten.De arepas zijn goed als ze een knapperig lichtbruin korstje hebben en smeuïg van binnen zijn.
- Serveer de arepas als ze nog warm zijn of houd ze even warm in de oven op zo'n 50 graden Celsius.
Opmerkingen
Meer gluten- en lactosevrije recepten vind je in onze recepten index