Een heerlijk gluten- en lactosevrij Venezolaans maïsbroodje welke je heel makkelijk en snel kunt maken.
Voorkomt dat je scherm uitgeschakelt
Gang Bijgerecht, Snack, Tussendoortje
Keuken Glutenvrij, Lactosevrij, Venezolaans
Auteur Audrey Dobber
Calorieën p.p.
Porties 8stuks
Ingrediënten
200grammasa harina
300mlwater
0,5theelepelzout
zonnebloemolie
Hoe maak je het?
Doe 200 gram masa harina (P.A.N.) in een kom met een halve theelepel zout. Masa harina is voorgekookt maïsmeel en kun je kopen bij de toko, Turkse supermarkt en sommige AH filialen of Jumbo filialen.
Giet steeds een klein beetje water bij de masa harina en kneed dit goed door. Blijf dit herhalen totdat al het water op is. Blijf doorkneden totdat het deeg 'windjes laat' zoals mijn Venezolaanse schoonmoeder zegt, oftewel dat er voldoende lucht in zit ;-)
Laat het deeg zo'n 30 minuten rusten.
Laat een koekenpan of grillpan eerst goed warm worden op het vuur.
Maak ondertussen 8 ballen van het deeg en duw deze vervolgens plat met je handen. Gemiddeld zo'n 1 tot 1,5 cm dik.
Doe een klein beetje zonnebloemolie in de pan en verdeel dit gelijkmatig met een bakkwast over de bodem. Doe de arepas in de koekenpan en bestrijk de bovenkant lichtjes met wat zonnebloemolie. Gebruik liever geen olijfolie of andere olie. De smaak van de olie trekt namelijk in het deeg wat de smaak niet ten goede komt.
Draai de arepas regelmatig om gedurende zo'n 5 minuten.De arepas zijn goed als ze een knapperig lichtbruin korstje hebben en smeuïg van binnen zijn.
Serveer de arepas als ze nog warm zijn of houd ze even warm in de oven op zo'n 50 graden Celsius.