Ikea look a like Zweedse gehaktballetjes (köttbullar), maar dan gewoon glutenvrij.
Voorkomt dat je scherm uitgeschakelt
Voorbereidingstijd 30 minutenminuten
Bereidingstijd 20 minutenminuten
Totale tijd 50 minutenminuten
Gang borrelhapje, Hoofdgerecht, Snack
Keuken Glutenvrij, Zweeds
Auteur Audrey Dobber
Calorieën p.p. 155kcal
Porties 20balletjes
Ingrediënten
500gramhalf om gehakt
1ei
1groteaardappel
4eetlepelsglutenvrij paneermeel
1theelepelpiment
½theelepelknoflookpoeder
1snufjenootmuskaat
2sjalotjes
30gramroomboter
250mlkookroom
250mlrunderbouillon
1eetlepelmadeira
4takjes krulpeterselie
3eetlepelsglutenvrije bloem
peper en zout
Hoe maak je het?
Schil de aardappel en snijd in 4 stukken. Kook de aardappel gaar en prak fijn.
Snipper de sjalotjes en fruit deze in de braadpan met een beetje boter.
Doe het gehakt in een kom en voeg hier de gefruite sjalotjes aan toe samen met de geprakte aardappel.
Voeg ook het ei, glutenvrij paneermeel, piment, knoflookpoeder, nootmuskaat en peper en zout toe.
Kneed alles goed door en maak zo'n 20 tot 25 balletjes van het gehakt ter grote van een pingpong bal.
Verhit de helft van de overgebleven roomboter in de braadpan waar je ook de sjalotjes in hebt gefruit en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Pas op dat ze niet uit elkaar vallen.
Schep de gehaktballetjes uit de pan en zet even aan de kant.
Verhit de rest van de roomboter in dezelfde braadpan en voeg hier de glutenvrije bloem aan toe.
Roer tot een roux en voeg vervolgens in delen de kookroom en de runderbouillon toe.
Blijf goed door roeren tot een gladde saus. Is je saus te dik, dan kun je wat water of melk toevoegen om te verdunnen.
Knip de peterselie fijn en voeg deze bij de roomsaus samen met de madeira.
Breng de roomsaus op smaak met wat peper en zout.
Schep de gehaktballetjes weer terug in de pan en laat het geheel nog even goed door warmen.
Opmerkingen
Veel kookplezier en eet smakelijk!Liefs Audrey en Sophie