De lekkerste glutenvrije banketbakkersroom maak je heel makkelijk zelf. Heerlijk tussen een tompouce, eclairs, als taartvulling, voor op een vlaai of tussen een glutenvrij puddingbroodje.
Je hebt inmiddels wel een aantal glutenvrije varianten gele room. Onder andere van Holland & Barrett. Helaas bevat deze variant glutenvrij tarwemeel wat hier helaas niet goed gaat. Ook die van Dr. Oetker is glutenvrij, maar kan wel sporen bevatten van. Dat is voor ons op zich nog geen probleem. Het zijn meer de ingrediënten waar ik niet zo heel blij van wordt. Misschien prima voor een keertje, maar ik geef toch de voorkeur aan zelf maken.
Zelfgemaakte glutenvrije banketbakkersroom is ook zoveel lekkerder en eigenlijk helemaal niet moeilijk om te maken. Tevens maak je gebruik van ‘normale’ ingrediënten én je huis gaat ook nog eens heerlijk ruiken naar de vanille, mmm. Helemaal goed dus!
In dit recept heb ik vanillesuiker gebruikt, maar je kunt ook een vanillepeul gebruiken. Snijd de vanillepeul in de lengte open en voeg deze toe aan de melk. Laat hem vervolgens mee koken.
De hoeveelheid in dit glutenvrije banketbakkersroom recept is genoeg voor bijvoorbeeld 4 normale tompoucen, 4 tot 6 puddingbroodjes of als een dikke laag vulling voor een biscuittaart van 20 cm doorsnede.
Wil je een extra romige variant? Klop daarvoor 250 ml slagroom stijf met een zakje slagroomversteviger. Roer de net afgekoelde banketbakkersroom los en spatel dit door de slagroom en voila, je hebt glutenvrije Zwitserse room.
Wil je onze glutenvrije crème pâtissière ook eens maken? Je vind ons recept hieronder.
Banketbakkersroom glutenvrij
Ingrediënten
- 250 ml volle melk
- 3 eierdooiers
- 50 gram kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker of 1 vanille peul
- 25 gram maizena
Instructies
- Verwarm de melk in een pan met dikke bodem.
- Doe de suiker, vanillesuiker, maizena en eidooiers in een kom en mix tot een schuimende lichtgele massa.
- Giet een scheut van de warme melk bij het suiker-eimengsel en schep alles daarna weer terug in de pan.
- Breng de gele vla aan de kook en blijf intussen roeren.
- Zodra de banketbakkersroom het kookpunt heeft bereikt en de juiste dikte (ongeveer als dikke vanillevla), zet dan het vuur uit.
- Doe de banketbakkersroom in een vershoudbakje en laat ongeveer 30 minuten afkoelen op de aanrecht.
- Doe de deksel op het bakje en zet de banketbakkerroom nog minstens 30 minuten in de koelkast. Je kunt de banketbakkerroom ook een avond van te voren maken.
Notities
Ben je op zoek naar nog meer glutenvrije recepten? Kijk dan ook eens in onze recepten index. Hier vind je al onze recepten op categorie en alfabet.
Volgen jullie ons ook al op Social Media?