Een heerlijke bloemkool-aardappelsoep met bosui en ham welke makkelijk is om te maken, maar ook nog eens snel op tafel staat.
Als je even niet weet wat je eten moet, is soep een uitstekende keuze. Soep kan namelijk altijd wel. Het is lekker als lunch, doet het goed als onderdeel van een buffet, maar kan ook gegeten worden als avondmaaltijd. Maar dat niet alleen. Je kunt er ook eindeloos mee variëren. Het is bijvoorbeeld ook een perfecte manier om van de restjes in je koelkast af te komen.
Het is alweer een tijdje geleden dat ik voor het laatst een soeprecept met jullie gedeeld heb. Hoogste tijd om daar verandering in te brengen! Daarom heb ik afgelopen weekend deze heerlijke bloemkool-aardappelsoep gemaakt. Lekker met bosuitjes, hamblokjes en Provençaalse kruiden erin. Glutenvrij stokbroodje erbij en smullen maar.
Deze bloemkool-aardappelsoep met bosui en ham is, doordat hij zo stevig is, ook een perfect wintergerecht. Lekker als het super koud is buiten en dan aanschuiven achter zo’n kop warme dampende soep. Mmmm. Serveer er glutenvrij stokbrood bij of, misschien nog lekkerder, donkerbruin meergranen brood.
Eet je naast glutenvrij ook lactosevrij? Vervang dan de melk door lactosevrije melk of kokosmelk.
Heb je al trek gekregen in dit lekkere glutenvrije soepje? Je vind ons recept hieronder.
Bloemkool-aardappelsoep met bosui en ham
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 3 middelgrote kruimige aardappels
- 2 uien
- 2 bolletjes Chinese knoflook of 3 teentjes
- 250 gram hamblokjes
- 4 bosuitjes
- 2 groentenbouillonblokjes
- 1250 ml water
- 500 ml melk
- 1 eetlepel Provençaalse kruiden
- 1 snufje nootmuskaat
- peper en zout
- olijfolie
Instructies
- Snijd de bloemkool in kleine roosjes.
- Schil de aardappels en snijd ze in blokjes.
- Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Hoeft niet al te fijn, want ze worden straks gepureerd.
- Verhit een scheutje olijfolie in een soeppan. Fruit hierin de ui en knoflook.
- Voeg de bloemkool en aardappels toe en roerbak 2 minuutjes mee.
- Schenk de melk en het water in de pan.
- Voeg ook de groentenbouillonblokjes toe.
- Breng het geheel aan de kook en laat zo'n 15 tot 20 minuten doorkoken totdat de bloemkool en aardappels zacht zijn.
- Snijd intussen de bosuitjes in ringetjes.
- Pureer de bloemkool-aardappelsoep met de staafmixer.
- Voeg de bosuitjes, hamblokjes, Provençaalse kruiden, snufje nootmuskaat en wat peper en zout toe.
- Laat de soep nog zo'n 5 minuten zachtjes doorkoken.
- Serveer direct.
Notities
Ben je op zoek naar nog meer gerechten zoals deze heerlijke bloemkool-aardappelsoep met bosui en ham. Kijk dan ook eens op onze pagina met glutenvrije lunch recepten.
De avonturen van Sophie en mij lees je ook terug op social media. Volgen jullie ons daar ook al?