Glutenvrije loempia’s

Glutenvrije loempia’s stonden al een tijdje op mijn lijstje om te maken en na een aantal mislukte pogingen zijn ze vandaag toch eindelijk gelukt. En lekker dat ze zijn! Whooh! Boven verwachting. Heerlijk met een beetje chilisaus en smullen maar. Stiekem best wel een beetje trots op mezelf. Sophie vond ze gelukkig ook erg lekker, althans, voornamelijk het korstje dan….Pffff, kieskeurige kleuters…;-)

 



Glutenvrije loempia's

Het is even een klusje, maar dan heb je ook echt iets heel lekkers. Een heerlijke gluten- en lactosevrije loempia.

Gang Bijgerecht, Snack
Keuken Glutenvrij, Lactosevrij, Oosters
Voorbereidingstijd 1 hour
Kooktijd 10 minutes
Totale tijd 1 hour 10 minutes
Porties 15 stuks
Auteur Audrey Dobber

Ingrediënten

  • 65 gram rijstmeel
  • 65 gram tapiocameel
  • 65 gram kikkererwtenmeel
  • 50 gram maizena
  • 3 eetlepels zonnebloemolie of rijstolie
  • 600 ml water
  • 2 eieren
  • flinke snuf zout
  • 100 gram glass noodles
  • 125 gram taugé
  • 1 winterpeen
  • 0,5 kleine Chinese kool
  • 2 bolletjes Chinese knoflook of 4 teentjes
  • 1 rode peper
  • 1 halve prei
  • 1 eetlepel glutenvrije ketjap manis
  • 1 theelepel glutenvrije oestersaus
  • 2 theelepels rijstazijn
  • beetje olie om in te bakken rijstolie of zonnebloemolie

Hoe maak je het?

  1. Zeef het rijstmeel, tapiacomeel, kikkererwtenmeel en maizena boven een kom.

  2. Roer 1 ei los en voeg dit toe aan het meel, samen met een scheutje water en een flinke snuf zout.

  3. Mix tot een glad beslag. Voeg nu steeds een beetje water bij tot het is opgenomen is door het beslag. Herhaal totdat al het water op is.

  4. Verhit, met een bakkwast aangebracht, een dun laagje olie in een niet al te grote koekenpan met anti-aanbaklaag. Schep 2 eetlepels beslag in het midden van de pan en draai direct rond totdat het beslag over de bodem van de pan verdeeld is. Als het goed is een heel dun laagje. Zorg ervoor dat je vuur laag staat, anders krijg je het beslag niet goed verdeeld en blijft het direct aan de pan plakken.

  5. Wacht totdat het vel loslaat van de bodem, de bovenkant droog is, maar zorg ervoor dat het loempiavel ook niet of nauwelijks verkleurd. Dit is het moeilijkste gedeelte en verschilt per warmtebron. Is echt een kwestie van uitproberen. 

    Als het vel loslaat van de bodem, dan is het klaar. Leg het op een bord onder een vochtige doek en laat even afkoelen. Bak vervolgens de volgende loempia vellen totdat het beslag op is. Zorg ervoor dat de pan niet te heet wordt. Laat indien nodig af en toe even afkoelen of bak de vellen met 2 koekenpannen om en om.

  6. Rasp de winterpeen, snijd de prei in dunne ringen en de Chinese kool in dunne reepjes.

  7. Snipper de rode peper en de knoflook zo fijn mogelijk.

  8. Leg de glass noodles even een minuutje in gekookt water. Spoel ze daarna direct af met koud water, anders garen ze door en worden ze te zacht.

  9. Verhit een scheutje rijstolie (of zonnebloemolie) in een wok of hapjespan. Fruit de rode peper en de knoflook gedurende 1 minuut. Voeg nu de winterpeen, prei en Chinese kool toe en bak zo'n 3 minuten mee.

  10. Voeg nu 1 eetlepel glutenvrije ketjap manis, 2 theelepels rijstazijn en 1 theelepel glutenvrije oestersaus toe en roer alles even goed door.

  11. Snijd de glass noodles wat kleiner en voeg deze als laatste toe samen met de taugé en bak nog 1 minuut mee.

  12. Klop het andere ei los. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius hetelucht 180 graden Celsius) of verwarm de friteuse alvast voor op 180 graden Celsius.

  13. Schep wat vulling iets onder het midden op een loempiavel en vouw de linker- en rechterzijde naar binnen toe. Smeer wat eigeel bovenaan het loempiavel als plakrand. Vouw de onderkant van de loempia over de vulling heen en rol nu zo straks mogelijk op naar boven toe tot aan de plakrand. Herhaal totdat alle vulling en/of loempiavellen op zijn.

  14. Bak de glutenvrije loempia's in het midden van de oven gedurende zo'n 10 tot 12 minuten totdat ze goudbruin zijn of frituur ze gedurende zo'n 8 minuten in de friteuse.


Notities

Ik kan me zo voorstellen dat je het maken van de loempiavellen een behoorlijke klus vind.

Je kunt daarom ook kant-en-klare rijstvellen kopen en alleen de vulling maken zoals hierboven genoemd. Let wel op dat rijstvellen niet bruin worden in de friteuse of oven en ze een kortere baktijd nodig hebben.

Alvast veel bakplezier en eet smakelijk!

Meer van onze overheerlijke gluten- en lactosevrij recepten vind je hier

 



 

www.sophieglutenvrij.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code