Heerlijke kip piri piri met saffraanrijst. Een lekker pittig gluten- en lactosevrij Portugees gerecht.
Voorkomt dat je scherm uitgeschakelt
Voorbereidingstijd 20 minutenminuten
Bereidingstijd 20 minutenminuten
Totale tijd 40 minutenminuten
Gang Hoofdgerecht, Rijstgerecht
Keuken Glutenvrij, Lactosevrij, Portugees
Auteur Audrey Dobber
Calorieën p.p.
Porties 4personen
Ingrediënten
600gramkipfilet
400gramwitte rijst
1ui
1rode peper
1bolletjeChinese knoflookof 2 teentjes
1gele paprika
1rode punt paprika
200gram sperziebonen
1eetlepelpaprikapoeder
2theelepelsuienpoeder
1,5theelepelcayennepeper
1,5theelepelknoflookpoeder
1,5theelepelkurkuma
1theelepelgemalen koriander
1theelepeltijm
1theelepelrozemarijn
1buisje saffraan0,05 gram
1kippenbouillonblokje
30mlwater
peper en zout
olijfolie
Hoe maak je het?
Snijd de kipfilet in blokjes en doe ze in een kom.
Giet een flinke scheut olijfolie bij de kip en strooi er de paprikapoeder, cayennepeper, knoflookpoeder, uienpoeder, kurkuma en gemalen koriander bij.
Meng alles even goed door en zet aan de kant zodat de kruiden lekker in de kip kunnen trekken. Je kunt de kip eventueel ook een avond van te voren marineren en daarna tot gebruik in de koelkast bewaren.
Snijd de sperzieboontjes in stukjes en kook ze zo'n 5 minuten voor.
Zet ondertussen het water voor de rijst op met het kippenbouillonblokje, wat zout en de saffraandraadjes. Ik gebruik zelf altijd pandanrijst, maar elke andere witte rijst is prima.
Snipper de ui. Hak de knoflook en rode peper zo fijn mogelijk.
Snijd de paprika's en tomaten in blokjes.
Verhit wat olijfolie in een braadpan of hapjes pan met deksel en fruit de ui, knoflook en rode peper zo'n 2 minuten.
Voeg nu de kip toe en bak deze even rondom aan gedurende zo'n 5 minuten.
Schep nu de paprika blokjes en sperziebonen in de pan en roerbak deze zo'n 2 minuten mee.
Voeg als laatste de tomaten toe. Bak deze nog zo'n 2 minuten mee. Schenk zo'n 30 ml water in de pan en strooi de tijm, rozemarijn en wat peper en zout over de kip piri piri.
Zet het vuur wat lager en doe de deksel op de pan en laat het geheel nog zo'n 20 minuten door stoven.
Inmiddels zal het water van de rijst wel koken. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Schep wat saffraanrijst op een bord en schep daar de kip piri piri bovenop.
Opmerkingen
Ik ben nu redelijk zuinig geweest met de saffraan. Als je de rijst nog geler wilt, dan kan je een extra buisje saffraandraadjes aan het water van de rijst toevoegen.Veel kookplezier en eet smakelijk!