Kip piri piri met saffraanrijst (gele rijst)

Een aantal weken geleden heb ik al een keertje de kip tandoori gemaakt wat in huize Dobber een groot succes is. Daarom heb ik afgelopen week ook maar eens kip piri piri met saffraanrijst gemaakt. Best wel een pittig gerecht natuurlijk. Zeker voor een kind, maar dat weerhoudt mijn 4-jarige er niet van om heerlijk haar bordje leeg te eten en om zelfs nog een beetje meer te vragen <3.  Sophie houdt gewoon van spicy 😉

 



Print recept

Kip piri piri met saffraanrijst (gele rijst)

Heerlijke kip piri piri met saffraanrijst. Een lekker pittig gluten- en lactosevrij Portugees gerecht.

Gang Hoofdgerecht, Rijstgerecht
Keuken Glutenvrij, Lactosevrij, Portugees
Voorbereidingstijd 20 minutes
Kooktijd 20 minutes
Totale tijd 40 minutes
Porties 4 personen
Auteur Audrey Dobber

Ingrediënten

  • 600 gram kipfilet
  • 400 gram witte rijst
  • 1 ui
  • 1 rode peper
  • 1 bolletje Chinese knoflook of 2 teentjes
  • 1 gele paprika
  • 1 rode punt paprika
  • 200 gram sperziebonen
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 1,5 theelepel cayennepeper
  • 1,5 theelepel knoflookpoeder
  • 1,5 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 1 buisje saffraan 0,05 gram
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 30 ml water
  • peper en zout
  • olijfolie

Hoe maak je het?

  1. Snijd de kipfilet in blokjes en doe ze in een kom.

  2. Giet een flinke scheut olijfolie bij de kip en strooi er de paprikapoeder, cayennepeper, knoflookpoeder, uienpoeder, kurkuma en gemalen koriander bij. 

  3. Meng alles even goed door en zet aan de kant zodat de kruiden lekker in de kip kunnen trekken. Je kunt de kip eventueel ook een avond van te voren marineren en daarna tot gebruik in de koelkast bewaren.

  4. Snijd de sperzieboontjes in stukjes en kook ze zo'n 5 minuten voor.

  5. Zet ondertussen het water voor de rijst op met het kippenbouillonblokje, wat zout en de saffraandraadjes. Ik gebruik zelf altijd pandanrijst, maar elke andere witte rijst is prima.

  6. Snipper de ui. Hak de knoflook en rode peper zo fijn mogelijk.

  7. Snijd de paprika's en tomaten in blokjes.

  8. Verhit wat olijfolie in een braadpan of hapjes pan met deksel en fruit de ui, knoflook en rode peper zo'n 2 minuten.

  9. Voeg nu de kip toe en bak deze even rondom aan gedurende zo'n 5 minuten. 

  10. Schep nu de paprika blokjes en sperziebonen in de pan en roerbak deze zo'n 2 minuten mee.

  11. Voeg als laatste de tomaten toe. Bak deze nog zo'n 2 minuten mee. Schenk zo'n 30 ml water in de pan en strooi de tijm, rozemarijn en wat peper en zout over de kip piri piri.

  12. Zet het vuur wat lager en doe de deksel op de pan en laat het geheel nog zo'n 20 minuten door stoven.

  13. Inmiddels zal het water van de rijst wel koken. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

  14. Schep wat saffraanrijst op een bord en schep daar de kip piri piri bovenop.

Notities

Ik ben nu redelijk zuinig geweest met de saffraan. Als je de rijst nog geler wilt, dan kan je een extra buisje saffraandraadjes aan het water van de rijst toevoegen.

Veel kookplezier en eet smakelijk!

Meer gluten- en lactosevrije recepten vind je in de recepten index.

 

www.sophieglutenvrij.nl

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code