Deze gepofte aardappels met bacon en crème fraîche zijn een heerlijk gluten- en lactosevrij aardappelrecept wat bij veel gerechten past.
Voorkomt dat je scherm uitgeschakelt
Voorbereidingstijd 10 minutenminuten
Bereidingstijd 1 uuruur25 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur35 minutenminuten
Gang Aardappelgerecht, Bijgerecht, Lunchgerecht
Keuken Glutenvrij, Lactosevrij
Auteur Audrey Dobber
Calorieën p.p.
Porties 4personen
Ingrediënten
4grotekruimige aardappels
8plakjesbacon
200gramlactosevrije crème fraîcheArla of MinusL
2flinke handenGoudse jong belegen geraspte kaas
3lente-uitjes
2eetlepelsverse bieslook
peper en zout
olijfolie
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (heteluchtoven)
Was de aardappels, dep ze goed droog en verwijder eventuele plekjes of staartjes. Wikkel de aardappels vervolgens in de aluminiumfolie. Pof de aardappels in het midden van de oven gedurende zo'n 60 minuten gaar.
Snijd intussen de lente-uitjes in ringetjes en zet deze even aan de kant.
Doe een klein beetje olijfolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Verdeel de olie met een stukje keukenpapier over de pan. Bak de plakjes bacon totdat ze lekker krokant zijn. Breek de bacon daarna in stukjes.
Haal de gepofte aardappels, zodra ze klaar zijn, direct uit de folie. Snijd ze in de lengte door en laat een beetje afkoelen.
Schep de aardappels heel voorzichtig leeg met een lepel en zorg daarbij dat de schillen in tact blijven. Het vruchtvlees van de aardappels hebben we straks ook weer nodig, dus bewaar dit bijvoorbeeld in een kom
Zet de aardappelschillen terug in de oven gedurende zo'n 10 minuten totdat ze lekker knapperig zijn.
Meng intussen het aardappelkruim samen met de crème fraîche, lente-uitjes, bieslook, bacon snippers, geraspte kaas en wat peper en zout naar smaak door elkaar.
Haal de aardappelschillen uit de oven en vul ze vervolgens met de aardappelpuree.
Zet de gepofte aardappels met bacon en crème fraîche wederom terug in de oven. Dit keer zo'n 15 minuten totdat ze mooi goudbruin zijn.
Opmerkingen
Vaak krijg ik de reactie dat kaas toch niet lactosevrij is. Ja en Nee. De zachte kazen zijn inderdaad niet lactosevrij, dat klopt. Maar veel harde kazen zijn dat wel zoals Parmezaanse kaas of gorgonzola, maar ook onze Hollandse harde kazen.Dit komt door het stremsel proces. Door dit proces breken de melksuikers (lactose) af, waardoor deze soorten door de meeste mensen met een lactose-intolerantie gewoon gegeten kunnen worden. Je kunt de lactose in de kaas eenvoudig controleren door het etiket te checken.Daar zie je, naast vet en energie onder andere de koolhydraten staan. Daaronder staat de tekst "waarvan suikers". Als deze suikers op '0' staan, dan is de kaas lactosevrij.Wij eten vaak jong belegen Goudse kaas en dat gaat prima hier. Alvast veel kookplezier gewenst en eet smakelijk!Liefs Audrey