Deze heerlijke gluten- en lactosevrije romige paddenstoelensaus had ik voor Kerst voor mijn familie gemaakt. Erg lekker met een varkenshaasmedaillons, maar ook goed te combineren met een biefstukje, beenham, rollade of rosbief.
Voorkomt dat je scherm uitgeschakelt
Voorbereidingstijd 40 minutenminuten
Bereidingstijd 40 minutenminuten
Totale tijd 1 uuruur20 minutenminuten
Gang Bijgerecht, Sauzen
Keuken Glutenvrij, Lactosevrij
Auteur Audrey Dobber
Calorieën p.p.
Porties 8personen
Ingrediënten
500mllactosevrije melk
60gramMinusL boter
90gram glutenvrije bloem
250gramchampignons
200gram kastanje champignons
125gramcantarellen
1groterode ui
1bolletjeknoflook
3lente-uitjes
1eetlepelverse tijm
1eetlepelfijngehakte rozemarijn
1laurierblaadje
1,5eetlepelfijngehakte platte peterselie
2groentenbouillonblokjes
peper en zout
scheutje olijfolie
Hoe maak je het?
Borstel de paddenstoelen schoon. Verwijder de steeltjes van de champignons en kastanjechampignons en snijd de hoedjes in plakjes. Snijd de canterellen in stukjes.
Snijd de lente-uitjes in ringetjes en de rode ui in stukjes. Snipper de knoflook zo fijn mogelijk.
Verhit in een pan de boter. Wacht totdat de boter gaat schuimen. Voeg nu de bloem toe. Roer de bloem door de boter. Voeg nu een deel van de melk toe en klop dit door het bloemmengsel. Blijf dit herhalen totdat de saus de juiste dikte heeft of totdat de melk op is.
Houd de roomsaus warm op de laagste stand van het fornuis.
Verhit in een braadpan een scheutje olijfolie. Fruit hierin de rode ui, knoflook en lente-uitjes voor ongeveer 1 minuut.
Voeg de paddenstoelen toe en bak deze zo'n 2 minuten mee.
Schenk nu de roomsaus bij de paddenstoelen. Voeg de tijm, platte peterselie, rozemarijn, het laurierblaadje en de 2 groenten bouillonblokjes toe en roer alles even goed door.
Breng de saus verder op smaak met wat peper en zout.
Laat de saus zo'n 30 minuten door pruttelen met de deksel op de pan en roer af en toe even door.
Opmerkingen
De saus wordt het allerlekkerst als je deze een dag van te voren maakt en weer opwarmt als je hem op gaat dienen. De smaken hebben dan goed de kans gekregen om zich te mengen wat de saus extra lekker maakt.De MinusL boter kan eventueel vervangen worden voor Wajang margarine of AH plantaardige margarine. De smaak is dan wel wat minder vol.