Wil je graag zelf lactosevrij roomijs maken, maar heb je geen ijsmachine? Dan is deze lactosevrije vanille parfait een super goed alternatief. Deze smaakt net zoals gewoon roomijs. Je kunt deze vanille parfait het beste een dag van te voren maken, want hij moet nog een poosje de vriezer in.
Gang Dessert, ijs
Keuken Glutenvrij, Lactosevrij
Voorbereidingstijd 20minuten
Porties 500mililiter
Auteur Audrey Dobber
Ingrediënten
500mlMinusL slagroom
100gramkristalsuiker
2zakjesvanille suiker
1vanille peul
2eieren
Instructies
Splits de eieren en houd zowel het eigeel als de eiwitten even apart.
Zorg dat de MinusL slagroom goed koud is, zodat hij goed te kloppen is. Klop de slagroom in een kom met de vanille- en kristalsuiker net niet stijf.
Klop in een andere kom de eiwitten stijf, maar zorg er voor dat ze nog wel te roeren zijn.
Snijd de vanille peul in de lengte door en schraap de zaadjes uit de peul boven de bijna stijve slagroom.
Voeg nu ook het eigeel toe en spatel alles even goed door elkaar.
Spatel als laatste de eiwitten door het slagroom mengsel en schep daarna alles in een bak. Zet de bak een paar uur in de vriezer tot het geheel goed bevroren is.
Notities
Een vanille parfait is niet hetzelfde als vanille roomijs. Het verschil zit 'm niet zo zeer in de smaak, maar in de bereidingswijze. Roomijs wordt namelijk al roerend ingevroren om ijskristallen te voorkomen en parfait wordt van te voren geroerd waardoor je 'm zonder machine kunt maken. Parfait wordt ook weleens 'stilstaand ijs' genoemd.Je kunt parfait het beste op een zo laag mogelijk temperatuur invriezen, zo minimaliseer je de vorming van kristallen. Ik vries de parfait meestal in op zo'n - 20 graden Celsius wat prima werkt.