Pabellón criollo

Hét nationale gerecht van Venezuela wat bestaat uit draadjesvlees (carne mechada), zwarte bonen (caraotas negras), bakbananen (tajadas) en witte rijst (arroz). Uiteraard is deze versie gluten- en lactosevrij.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Glutenvrij, Lactosevrij, Venezolaans
Voorbereidingstijd 30 minuten
Kooktijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Porties 4 personen
Auteur Audrey Dobber

Ingrediënten

 • 500 gram runderlappen
 • 250 gram zwarte bonen
 • 2 rijpe bakbananen
 • 2 uien
 • 2 (punt) paprika's
 • 2 tomaten
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 1 rode peper
 • 2 bolletjes Chinese knoflook of 4 teentjes
 • 2 theelepels gemalen komijn djintan
 • 200 ml water
 • 1 runderbouillonblokje
 • 1 eetlepel worchestershire sauce glutenvrij biona
 • olijfolie
 • zonnebloemolie
 • peper en zout

Hoe maak je het?

 1. Spoel de zwarte bonen af, doe ze in een kom en giet hier water bij. Zorg dat de bonen goed onder water staan en laat ze minstens 4 uur weken. Je kunt dit eventueel ook de avond ervoor doen.

 2. Snijd de runderlappen in grote stukken, doe ze in een pan en giet hier water bij. Zorg dat de runderlappen onder water staan. Kook de runderlappen totdat het vlees zacht en mals is. Dit kan makkelijk zo'n 1,5 tot 2 uur duren. Let op dat het vlees steeds onder water blijft staan. Giet daarom af en toe wat water erbij. 

 3. Zet tegelijkertijd de zwarte bonen op met een beetje zout. Ook de bonen hebben zo'n 1,5 tot 2 uur nodig om te koken. Let er op dat de bonen niet droog komen te staan, dus giet ook af en toe wat water bij de bonen.

 4. Snipper ondertussen de ui en snijd de paprika's en tomaten in blokjes. Snijd de knoflook en rode peper zo fijn mogelijk. Zet alles even aan de kant.

 5. Haal het vlees uit de pan zodra dit gaar is. Bewaar eventueel het kookvocht van het vlees om de rijst in te koken.

 6. Trek met 2 vorken het vlees dusdanig uit elkaar zodat je alleen nog maar fijne draadjes overhoud. Zet het vlees even in een kom apart.

 7. Giet de zwarte bonen af en laat ze even uitlekken.

 8. Verhit in een braadpan wat olijfolie en bak hierin de helft van de ui, de helft van de knoflook en de rode peper. Voeg na 2 minuten de helft van de paprika toe met de tomaten en bak dit zo'n 3 minuten mee.

 9. Voeg nu het draadjesvlees toe en bak eventjes mee met de rest. Voeg nu de tomatenpuree, 1 theelepel gemalen komijn, 200 ml water, het runderbouillonblokje, 1 eetlepel worcestershire saus en peper en zout naar smaak toe. Laat het geheel zo'n 20 minuten doorstoven op een laag vuur met de deksel op de pan. Roer af en toe door.

 10. Ondertussen kun je nu het water voor de rijst opzetten en deze volgens de verpakking koken. 

 11. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan of hapjespan en fruit hierin de andere helft van de ui en knoflook. Voeg de andere helft van de paprika toe en bak deze nog zo'n 3 minuten mee. Voeg als laatste de zwarte bonen, 1 theelepel komijn en wat peper en zout naar smaak toe. Zet het vuur wat lager en schep regelmatig om gedurende zo'n 20 minuten. 

 12. Als laatste maak je de bakbananen (tajadas). Zorg ervoor dat de bananen goed rijp zijn. De mijne zijn meestal bijna zwart aan de buitenkant als ik ze ga gebruiken, dan zijn ze het lekkerst. 

 13. Snijd de bananen in stukken (zie foto). Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan en bak de bakbananen aan beide zijden lichtbruin. Gebruik liever geen olijfolie of andere olie. De smaak trekt namelijk erg in de banaan waardoor ze een stuk minder lekker worden.

 14. Laat de bananen even uitlekken en serveer met het draadjesvlees, de zwarte bonen en witte rijst.

Notities

Pabellón criollo is een gerecht wat je niet zomaar even op tafel zet. Het is niet moeilijk om te maken, maar je moet er wel goed de tijd voor nemen.

Wij hebben nog wat overgehouden gisteren van de caraotos negras (zwarte bonen) en de carne mechada (draadjesvlees). Dat wordt vanavond dus arepas maken! Dit zijn een soort pita broodjes van maismeel en deze kun je heerlijk vullen met de bonen en het vlees. Het recept hiervoor verschijnt zo snel mogelijk op de website.

Veel kookplezier en eet smakelijk!