Griekse kofta

Een heerlijk Grieks gerecht met kruidige gehaktrolletjes in tomatensaus met courgette en aubergine. Lekker met witte rijst en wat salade.

Porties 4 personen
Auteur Audrey Dobber

Ingrediƫnten

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 uien
  • 2 bolletjes Chinese knoflook of 2 teentjes
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 3 tomaten
  • 1 blik tomatenblokjes 400 gram
  • 3 eetlepels fijngehakte platte peterselie
  • 1 handje glutenvrij paneermeel
  • 2 theelepels gemalen komijn djinten
  • 1 theelepel tijm
  • 2 theelepels oregano
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • olijfolie
  • peper en zout

Hoe maak je het?

  1. Snipper de ui en de knoflook zo fijn mogelijk.

  2. Doe het gehakt in een kom. Voeg daar de helft van de ui, peterselie en knoflook bij samen met de kaneel, gemalen komijn, paprikapoeder, het paneermeel en wat peper en zout. 

  3. Kneed alles goed door en maak 10 rolletjes van het gehakt. Laat het gehakt even opstijven in de koelkast.

  4. Snijd ondertussen de courgette, aubergine en tomaten in plakjes. Mochten de plakjes wat groot worden. Snijd ze dan nog een keer door de helft.

  5. Verhit een flinke scheut olijfolie in een braadpan of hapjespan met deksel en bak de rolletjes gehakt rondom bruin gedurende zo'n 3 minuten. Ze hoeven nog niet gaar te zijn. Schep de gehaktrolletjes weer uit de pan en zet ze even apart.

  6. Giet een scheutje olijfolie in dezelfde pan en fruit de andere helft van de ui en knoflook gedurende ongeveer 2 minuten. Voeg de courgette, aubergine en tomaten toe en bak dit zo'n 5 minuten mee.

  7. Schenk nu de tomatenblokjes bij de groenten en breng de saus op smaak met de andere helft van de peterselie, de oregano, de tijm en wat peper en zout.

  8. Leg de gehaktrolletjes in de saus en doe de deksel op de pan. Zet het vuur iets lager en laat de Griekse kofta nog zo'n 15 minuten doorpruttelen.

Notities

Serveer de Griekse kofta met witte rijst en eventueel wat tzatziki (recept verschijnt binnenkort).