Royal Icing (suikerglazuur)

Dit is het basisrecept voor royal icing (suikerglazuur) en het recept om lijntjes mee te spuiten op je koekje zoals bij de gingerbread man. 

Gang Koekjes
Keuken Glutenvrij
Voorbereidingstijd 15 minuten
Auteur Audrey Dobber

Ingrediƫnten

 • 500 gram suikerbakkerspoeder
 • 10 gram eiwitpoeder
 • 60 ml water
 • 1 mespuntje citroenzuur (citric acid)

Hoe maak je het?

 1. Doe alle ingrediƫnten in een kom en mix alles goed door. De royal icing is goed als je pieken kunt trekken welke overeind blijven staan.

 2. Voor het mixen van royal icing kun je het beste een mixrobot (keukenmachine) gebruiken in plaats van een handmixer. Royal icing is behoorlijk stevig van structuur waardoor je handmixer kan vastlopen.

 3. Het recept zoals hierboven beschreven is geschikt voor het maken van o.a. dropflower, blaadjes etc.

 4. Voor het decoreren van bijvoorbeeld de gingerbread man (peperkoekmannetjes) kun je het beste even de icing verdunnen met steeds een heel klein beetje water. De icing moet nog net niet glad trekken. Op deze manier kun je mooie strakke lijnen spuiten. 

 5. Je kunt nu de icing een kleurtje geven. Voor de gingerbread man heb ik Christmas Red van Wilton gebruikt en Holly Green van Sugar Flair gebruikt.

 6. Schep met een cocktailprikker wat verf uit het potje kleurpasta en voeg dit toe aan de royal icing. Meng alles even goed door. Als je nog niet de gewenste kleur hebt, dan schep je nogmaals met een cocktailprikker wat verf uit het potje en voeg dit toe. Herhaal indien nodig. Gebruik nooit dezelfde cocktailprikker, maar pak steeds een nieuwe. Zo houd je je verf schoon en kan deze niet zomaar bederven.

 7. Laat de royal icing heel eventjes staan. Je zult zien dat er wat belletjes naar boven komen. Prik deze even door met een cocktailprikker. Zo voorkom je straks dat als je een lijn op je koekje spuit, deze breekt door een luchtbel.

 8. Leg de spuitzak eventjes plat en duw met de hand de icing richting de spuitmond. Wrijf met je vingers eventuele laatste belletjes weg. Bevestig aan de achterkant van de spuitzak een elastiekje zodat de icing er niet uit kan lopen.

 9. Je bent nu klaar om de koekjes te decoreren met lijntjes icing zoals ik bij de gingerbread man heb gedaan.

  Laat de koekjes minimaal een uur drogen. De lijntjes icing moeten namelijk goed uitharden.

  Veel decoratie plezier!


Notities

Voor de spuitmondjes zijn handige dopjes verkrijgbaar bij de diverse taartshops.

Let op dat je royal icing altijd bewaard in afsluitbare bakjes of in een beslagkom met daarover een natte doek. Royal icing droogt namelijk erg snel.

Binnenkort verschijnt er op de website nog een uitgebreide uitleg voor het invullen van koekjes met royal icing. De 20 seconden icing.

Het recept voor de gingerbread man vind je hier