Wat staat er in mijn voorraadkast

“Zeg Audrey” zei iemand laatst tegen mij. “Jij maakt eigenlijk zo’n beetje alles zelf toch sinds Sophie coeliakie en lactose-intolerantie heeft?”
“Dat klopt, heel veel maak ik inderdaad zelf.”
“Maar dan moet je inmiddels wel een behoorlijke voorraadkast hebben.” “Wat staat er in jou voorraadkast nu je gluten- en lactosevrij kookt?”
“Wat staat er in mijn voorraadkast?” “Poeh, best wel veel eigenlijk.”

Daarna even goed mijn keuken bekeken en inderdaad. Er staat best wel veel.  Zeker sinds Sophie de diagnose coeliakie en lactose-intolerantie heeft puilen mijn keukenkastjes, maar ook de vriezers en koelkasten (ja, ja, ik heb er meerdere) zo’n beetje uit.

Dus ga er maar even voor zitten, want dit wordt een behoorlijk lang verhaal ;-). Nee, ik ga niet alle producten benoemen die ik in huis heb, want dan zijn we volgende week nog niet klaar, ha, ha.  Maar ik kan je wel een mooie lijst geven met producten welke (voor mij) onmisbaar zijn in de gluten- en lactosevrije gezinskeuken en wie weet doe jij ook je voordeel ermee.

 

  

Kruiden en smaakmakers

Wat ik erg veel in huis heb zijn kruiden. Kruiden zijn natuurlijk echte smaakmakers en zijn onmisbaar in een de keuken.

Van de gemalen kruiden gebruik, ik naast natuurlijk peper en zout, veel de gemalen komijn (djintan), paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, chilipoeder, cayennepeper, kurkuma, gemalen koriander (ketoembar), kerrie (curry), gember, kaneel en nootmuskaat het meest. Deze zijn voor mij echt onmisbaar en worden vrijwel dagelijks gebruikt.

Wat ik ook veel gebruik voor mijn gerechten zijn laurierblaadjes, kruidnagels en stukjes foelie, maar ook gevriesdroogde kruiden zoals bieslook, peterselie, basilicum, Provençaalse kruiden, Italiaanse kruiden en oregano.

Ook ben ik dol op de kruiden van de Jonnie Boer serie van Euroma. Okay, ze zijn best pittig geprijsd, maar dat proef je dan ook wel terug. Van deze serie gebruik ik de curry madras en garam masala het meest.

Verder maak ik veel gebruik van verse kruiden. Buiten in de tuin heb ik een aantal potjes met bieslook, platte peterselie, selderij, tijm en rozemarijn staan waar ik regelmatig wat takjes vanaf knip. Van de zomer komen daar weer de koriander, dille en munt bij. Deze bleken helaas niet zo goed bestand tegen ons koude weer en koop ik daarom voor nu maar bij de groentewinkel. In de keuken staan ook nog 2 potten met basilicum.

En niet te vergeten de Knorr bouillonblokjes. Deze zijn gluten- en lactosevrij en gebruik ik ook zo’n beetje dagelijks. In de soep, in de saus, in de pasta, in de rijst etc. Het geeft altijd net even dat extra beetje smaak wat je gerecht compleet kan maken.

De koelkast

Wat ik eigenlijk altijd wel in de koelkast heb zijn: eieren, lactosevrije boter en -margarine, lactosevrije kookroom, lactosevrije slagroom, Alpro nature (deze gebruik ik vaak als vervanging voor crème fraîche of Griekse yoghurt), winterpenen, prei, diverse verse kruiden, sla, rode pepers, diverse paprika’s, lactosevrije mozzarella en lactosevrije melk.

 

 

De vriezer

Of eigenlijk 3 vriezers en 1 vriesvak. Ik weet het, best veel.  Maar ik maak dan ook vaak eten in grotere hoeveelheden en vries dit per portie in. Super handig voor als je eens wat minder tijd hebt om te koken. Verder ligt er standaard in mijn vriezer: kipfilet, rundergehakt, wilde zalm, kabeljauw, lactosevrij ijs voor Sophie, glutenvrije snacks en friet.

Ook bestel ik regelmatig meerdere broden bij Bakker Leo welke ook een plaatje in de vriezer nodig hebben, de ijsmachine neemt ook al een halve lade in beslag en als Lidl dan ook nog een de glutenvrije week heeft… ‘t Ja, dan zit alles zo vol.

Het vriesvak is alleen voor Patrick en mij bestemd. Hierin zit ons glutenvolle brood en wat snacks zoals oven frikandellen en kroketten. Voorheen hadden we alleen maar glutenvrij snacks, maar dat werd toch een beetje erg duur. Nu maken we ze warm in de combi-magnetron/oven. De grote oven is glutenvrij, daar komt dan ook geen gluut in de buurt.

  

De keukenkastjes

En dan hebben we natuurlijk nog de keukenkastjes. Daar vind je dingen als: olijfoliën, zonnebloemolie, wokolie, ketjap manis, oestersaus, sambal, tabasco, vissaus, sesamsaus, gemberpuree en mijn geliefde knoflookpuree.

Verder heb ik altijd blikjes tomatenpuree in huis, maar ook tomatenblokjes, gezeefde tomaten, kokosmelk, glutenvrij paneermeel, glutenvrije cornflakes, pasta, rijst, vermicelli en rijstnoedels.

Ook erg handig vind ik altijd blikjes en potjes met tonijn, mais, zongedroogde tomaten, kappertjes, diverse boontjes en kikkererwten, maar ook diverse soorten gedroogde bonen en linzen.

 

Bakken doe ik altijd maar met een paar soorten meel namelijk tapiocameel, kikkererwtenmeel en rijstmeel. In veel recepten gebruik ik fiber husk (psylliumvezels), bakpoeder, baksoda, gist en maizena. Soms gebruik ik xanthaangom of glycerine (de eetbare). Verder heb ik altijd boekweitmeel in huis (pannenkoeken en poffertjes), Schär Mix B. (voor o.a. pizza) en Masa Harina (voor o.a. tortilla’s, taco’s of arepas ook wel bekend als P.A.N.)

 

Wat is verder nog handig om in huis te hebben?

Altijd erg handig zijn diverse soorten uien, knoflook en aardappels. Ook deze worden hier dagelijks gebruikt. Vooral de rode uien en Chinese knoflook zijn mijn favoriet.

 

Wil je ook aan de slag in de gluten- en lactosevrije keuken? Kijk dan ook eens in de recepten index en wie weet wordt je geïnspireerd om zelf een lekker gerecht op tafel te zetten.

  

www.sophieglutenvrij.nl

 

wat staat er in mijn voorraadkast

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code