Sophie Glutenvrij, hoe het allemaal begon

Sophie Glutenvrij – over ons

 

Welkom bij Sophie Glutenvrij. Wij zijn Audrey(1977) en Sophie (2013).
Sophie heeft coeliakie, dus is Sophie Glutenvrij 😉

Na meer dan een jaar aanmodderen, vele bezoekjes aan de huisarts, consultatiebureau en ziekenhuis heeft Sophie eindelijk de diagnose gekregen op 4 oktober 2016. Coeliakie.

Het was even schrikken, maar tegelijk een opluchting. Eindelijk weten we wat er met onze kleine meid aan de hand is en erg fijn om te weten dat ons gevoel al die tijd juist was. Vooral in het begin voelden we ons totaal niet serieus genomen toen we aanklopten bij de diverse instanties met vage klachten zoals enorme vermoeidheid, lusteloosheid, verstopping, eczeem klachten en wij vonden dat ze erg achterbleef met haar spraak. Ook liet ze steeds meer etenswaren staan waar ze voorheen dol op was. De leeftijd kregen we dan te horen.

Toen ook de peuterleidster van Sophie opmerkte dat ze wel heel erg moe en lusteloos was, zijn we toch druk uit gaan oefenen op onze huisarts. Sophie ging bijvoorbeeld tijdens het buitenspelen met de andere kindjes ineens doodmoe op de grond liggen. Thuis kwam ze niet meer van de bank af en speelde niet meer. Inmiddels had ze geen last meer van obstipatie, maar enorm stinkende, vettige, gele diarree-achtige ontlasting. Ook at ze nauwelijks meer. Kort daarna kwam ook het regelmatige overgeven. Zo ontzettend zielig. Inmiddels waren we doorverwezen naar de kinderarts en na 9 buisjes bloed kwam dan toch eindelijk naar voren dat Sophie behoorlijk was anti-stoffen in haar bloed had. Zoveel zelfs dat een biopsie niet nodig was.

Glutenvrij Dieet

Op advies van de kinderarts en diëtiste zijn wij direct gestart met haar glutenvrije dieet. Na 2 dagen merkte wij al verandering en na ongeveer 2 weken hadden we een compleet ander kind. Ze speelt weer, is vrolijk en begint nu eindelijk te praten. Ook komt ze weer aan in gewicht. Achteraf bleek dat ze in een jaar tijd ook nauwelijks was aangekomen in gewicht en weinig was gegroeid. Door de coeliakie had ze ook een behoorlijk ijzer te kort, wat inmiddels weer aangevuld is door medicijnen. Inmiddels kan ze het gelukkig weer zelf uit haar voeding opnemen.

Om kruisbesmetting te voorkomen, is onze keuken nu verdeeld in de glutenvrije zijde en de glutenvolle zijde. Patrick en ik smeren ons brood aan de linkerzijde van de wasbak op een klein stukje aanrecht. De glutenvrije kant is de rechterkant van de keuken. Ook hebben we diverse ‘glutenvrije’ keukenkastjes en 1 kastje waar glutenvolle producten zijn voor Patrick en mij. Dit geldt ook voor de koelkast. Verder hebben we alle snijplanken vervangen, de houtenlepels hebben plaats gemaakt voor plastic varianten en ook hebben we aparte messen voor ons brood en voor Sophie haar brood.

Sophie GlutenvrijSommige dingen hebben we nu gewoon dubbel in huis, zoals de chocoladepasta. Deze is van zichzelf glutenvrij, maar als Patrick en ik het op ons brood smeren, dan komen er natuurlijk kruimels in de pot en kan Sophie de chocoladepasta niet meer
eten.

Daarom hebben we etiketten geprint met het glutenvrije logo erop en er samen met Sophie een spelletje van gemaakt. Alles was Sophie mag, daar gaat een sticker op, want dat is glutenvrij. Ineens plakte ze spontaan een sticker op haar voorhoofd “Zsiszie nie grugrus”. Wat betekende “Sophie Glutenvrij”.  Vandaar ook de naam van deze blog 😉

Het glutenvrije blog

Voorheen was ik eigenaresse van Sophie’s Bakery, mijn taartenbedrijfje. Helaas was ik door de coeliakie van Sophie genoodzaakt om direct te stoppen met de thuisbakkerij. Als aandenken staat er nog een deel van mij werk in het foto album.

Ik ben best wel een bezig bijtje en wilde graag iets met de coeliakie van Sophie en haar glutenvrije dieet doen.

Daarom heb ik besloten om het glutenvrij blog, Sophie Glutenvrij te starten. Een leuk, informatief en laagdrempelig glutenvrij blog. Je komt hier veel glutenvrije recepten tegen, maar ook tips, reviews, evenementen en uiteraard onze eigen ervaringen met coeliakie en het glutenvrije dieet.

Wij hopen dat jullie onze blog Sophie Glutenvrij blijven volgen, zodat wij nog veel mogen schrijven en kunnen delen met jullie. Met dit glutenvrije blog hopen we andere mensen op weg te helpen en te inspireren. Uiteraard hopen we ook op meer bekendheid voor coeliakie en het glutenvrije dieet.

Liefs,

Audrey en Sophie

 

 

 

 

Glutenvrij blog, glutenvrij blogger, glutenvrij, glutenvrij food blog, coeliakie, glutenvrij dieet, gluten intolerant

 

www.sophieglutenvrij.nl