Romige paddenstoelensaus

Romige paddenstoelensaus

Deze heerlijke gluten- en lactosevrije romige paddenstoelensaus had ik voor Kerst voor mijn familie gemaakt. Erg lekker met een varkenshaasmedaillons, maar ook goed te combineren met een biefstukje, beenham, rollade of rosbief. 

Gang Bijgerecht, Sauzen
Keuken Glutenvrij, Lactosevrij
Voorbereidingstijd 40 minutes
Kooktijd 40 minutes
Totale tijd 1 hour 20 minutes
Porties 8 personen
Auteur Audrey Dobber

Ingrediƫnten

  • 500 ml lactosevrije melk
  • 60 gram MinusL boter
  • 90 gram glutenvrije bloem
  • 250 gram champignons
  • 200 gram kastanje champignons
  • 125 gram cantarellen
  • 1 grote rode ui
  • 1 bolletje knoflook
  • 3 lente-uitjes
  • 1 eetlepel verse tijm
  • 1 eetlepel fijngehakte rozemarijn
  • 1 laurierblaadje
  • 1,5 eetlepel fijngehakte platte peterselie
  • 2 groentenbouillonblokjes
  • peper en zout
  • scheutje olijfolie

Hoe maak je het?

  1. Borstel de paddenstoelen schoon. Verwijder de steeltjes van de champignons en kastanjechampignons en snijd de hoedjes in plakjes. Snijd de canterellen in stukjes.

  2. Snijd de lente-uitjes in ringetjes en de rode ui in stukjes. Snipper de knoflook zo fijn mogelijk.

  3. Verhit in een pan de boter. Wacht totdat de boter gaat schuimen. Voeg nu de bloem toe. Roer de bloem door de boter. Voeg nu een deel van de melk toe en klop dit door het bloemmengsel. Blijf dit herhalen totdat de saus de juiste dikte heeft of totdat de melk op is.

  4. Houd de roomsaus warm op de laagste stand van het fornuis. 

  5. Verhit in een braadpan een scheutje olijfolie. Fruit hierin de rode ui, knoflook en lente-uitjes voor ongeveer 1 minuut.

  6. Voeg de paddenstoelen toe en bak deze zo'n 2 minuten mee. 

  7. Schenk nu de roomsaus bij de paddenstoelen. Voeg de tijm, platte peterselie, rozemarijn, het laurierblaadje en de 2 groenten bouillonblokjes toe en roer alles even goed door.

  8. Breng de saus verder op smaak met wat peper en zout.

  9. Laat de saus zo'n 30 minuten door pruttelen met de deksel op de pan en roer af en toe even door.

Notities

De saus wordt het allerlekkerst als je deze een dag van te voren maakt en weer opwarmt als je hem op gaat dienen. De smaken hebben dan goed de kans gekregen om zich te mengen wat de saus extra lekker maakt.

De MinusL boter kan eventueel vervangen worden voor Wajang margarine of AH plantaardige margarine. De smaak is dan wel wat minder vol.

Meer gluten- en lactosevrije recepten vind je via deze link



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code