Zalige en botermalse ossenhaas teriyaki met Oosterse groente en witte rijst die ook nog eens binnen een half uurtje op tafel kan staat.
Okay, deze ossenhaas teriyaki met Oosterse groente en witte rijst moet je écht een keertje geprobeerd hebben. Echt zo ontzettend lekker. Boordevol verse Oosterse groente zoals Shanghai paksoi, peultjes, taugé en kastanjechampignons in een zalige glutenvrije teriyakisaus.
Glutenvrije teriyakisaus is trouwens redelijk eenvoudig om zelf te maken. Soms heb je net even wat minder tijd, of zin, en dan is een potje ook wel eens handig. Ik gebruik altijd de teriyakisaus van Lee Kum Kee. Deze is verkrijgbaar bij o.a. Amazing Oriëntal. Een van mijn favoriete winkels. Maar ook bij de glutenvrije webshop, een van mijn favo online shops.
Qua rijst kun je zo’n beetje elke witte rijst soort gebruiken. Ik heb altijd een sterke voorkeur voor pandanrijst. Ook wel jasmijnrijst genoemd. Een zalige licht klevende rijstsoort met lange korrel uit Zuidoost-Azië. Nummer twee op mijn lijstje is de basmatirijst. Deze gebruik ik echter meer bij Indiase gerechten of gerechten uit het Midden-Oosten. In tegenstelling tot de pandanrijst, kleeft deze niet en heeft een nootachtige smaak.
De ossenhaaspuntje bestel ik, zoals de meeste van onze boodschappen, bij Picnic. Echt mega lekker en botermals! Komt Picnic nog niet bij jullie in de buurt. Biefstuk puntjes van Albert Heijn zijn dan een goed alternatief.
In de eerste alinea zei ik het al een beetje. Dit gerecht kan binnen 30 minuten op tafel staan. Dit zit ‘m in de taugé. Voorheen deed ik het nooit, maar tegenwoordig maak ik de taugé helemaal schoon. Dus kopje en staartje eraf en goed afspoelen. Soms heb ik hulp van Sophie of Patrick die dit voor me doen terwijl ik al aan het koken ben, maar soms moet ik het zelf doen en dan ben ik toch wel zo’n 10 minuten extra bezig. Maar dat is zeker de moeite waard, want schoongemaakte taugé is zoveel lekkerder en knapperig.
Heb je al trek gekregen? Scroll dan snel naar beneden ons glutenvrije ossenhaas teriyaki met Oosterse groente en rijst recept!
Ossenhaas teriyaki met Oosterse groente en rijst
Ingrediënten
- 500 gram ossenhaaspuntjes
- 300 gram pandanrijst
- 1 Shanghai paksoi
- 250 gram kastanjechampignons
- 250 gram taugé
- 200 gram peultjes
- 1 rode ui
- 1 bolletje solo knoflook
- 2 cm gember
- 7 eetlepels glutenvrije teriyakisaus Lee Kum Kee
- 1 eetlepel rijstolie
- 1 groentebouillonblokje
- peper
- zout
Hoe maak je het?
- Meng de ossenhaaspuntjes met 3 eetlepels van de glutenvrije teriyakisaus en wat peper en zout naar smaak. Zet even aan de kant.
- Kook de pandanrijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking samen met het groentebouillonblokje en wat zout.
- Snipper intussen de rode ui en hak de gember en knoflook zo fijn mogelijk. Ik hak de laatste 2 meestal in de hakmolen van de staafmixer. Scheelt weer tijd.
- Maak de taugé schoon en spoel af met koud water. Laat even uitlekken.
- Haal het blad van de paksoi en houd deze even apart. Snijd de stelen in stukjes.
- Snijd vervolgens het blad van de paksoi in repen. Spoel even af en voeg deze bij de taugé voor later.
- Snijd de kastanjechampignons in plakjes. Ik had dit keer mega grote exemplaren die ik nog eens doormidden heb gesneden.
- Halveer de peultjes.
- Verhit de rijstolie in de wok en fruit hierin de ui, gember en knoflook.
- Voeg de paksoi stelen, kastanjechampignons en peultjes toe samen met de overgebleven 4 eetlepels glutenvrije teriyakisaus en roerbak een paar minuten.
- Voeg de ossenhaaspuntjes met de marinade bij het geheel en bak rondom aan gedurende 3 tot 4 minuten. Zo blijven ze mooi rosé van binnen.
- Doe als laatste de taugé en paksoi bladeren bij de ossenhaas teriyaki en roerbak deze 2 minuten mee.
- Serveer de ossenhaas teriyaki met Oosterse groenten direct met de witte rijst.
Opmerkingen

Voedingswaarden per persoon/portie
Ook zo dol op de Japanse keuken? Kijk dan ook eens op onze pagina met glutenvrije Oosterse gerechten voor nog veel meer kookinspiratie.
Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze heerlijke glutenvrije recepten, maar ook tips, nieuws, nieuwe glutenvrije producten en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij. En soms hebben we ook nog eens een leuke winactie!