Ons favoriete zomerrecept

Het is weer de 15e van de maand, dus dat betekent weer tijd voor “Wij Bloggen Glutenvrij!”. Het onderwerp van deze maand is “favoriet zomerrecept”. En zoals elk seizoen, kunnen Sophie en ik het niet eens worden over welk recept we nu echt het lekkerst vinden, dus hebben we een top 3 gemaakt van onze favoriete zomerrecepten.

 




3. Aardbeienmousse

Echt een van mijn favorieten. Sophie vind het ook wel erg lekker, maar het is niet haar nummer 1. Echt super lekker als dessert, maar ook geweldig als taartvulling. Of gewoon lekker tussendoor. Als er zo’n grote bak aardbeienmousse in de koelkast staat, dan blijf ik snoepen.

Aardbeienmousse

Een heerlijke- en veelzijdige aardbeienmousse. Deze zomerkoninkjes mousse is zowel glutenvrij, lactosevrij en melkvrij. Een perfect recept voor een dessert, maar ook erg lekker als taartvulling in je biscuittaart.

Gang Dessert
Keuken Glutenvrij, Lactosevrij, Melkvrij
Voorbereidingstijd 20 minuten
Porties 6 personen
Auteur Audrey Dobber

Ingrediënten

  • 250 gram aardbeien
  • 250 ml Alpro Cuisine Soya (op te kloppen)
  • 1 limoen
  • 100 gram suiker
  • 3 blaadjes gelatine

Hoe maak je het?

  1. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Snijd wat grotere aardbeien eventueel doormidden.

  2. Week 3 blaadjes gelatine in wat koud water.

  3. Doe 100 gram suiker (ik gebruik gewone kristalsuiker) in een kom. Voeg de aardbeien hier aan toe.

  4. Knijp het sap van de limoen boven de aardbeien en suiker uit.

  5. Pureer de suiker, limoen en aardbeien zo fijn mogelijk. Zet even aan de kant.

  6. Doe 3 eetlepels water in een steelpannetje. Knijp de blaadjes gelatine een voor een uit en stop ze in het pannetje.

  7. Verwarm de gelatine totdat het vloeibaar is. 

  8. Roer de vloeibare, nog warme, gelatine door het het aardbeienmengsel en zet dit even in de koelkast.

  9. Klop in de tussen tijd de room gedurende zo'n 2 minuten, totdat het lobbig tot stijf is.

  10. Schep de room door het aardbeienmengsel.

  11. Zet de aardbeienmousse minimaal 2 uur in de koelkast, zodat deze op kan stijven.

  12. Serveer de aardbeienmousse met wat slagroom, extra verse aardbeien en eventueel wat blaadjes munt.

Notities

In dit recept heb ik gebruik gemaakt van Alpro Cuisine Soya op te kloppen, zodat dit recept ook melkvrij is.

Je kunt natuurlijk ook lactosevrije slagroom gebruiken van bijvoorbeeld MinusL. De opklop tijd is dan wat langer.

 

Eet smakelijk!

Liefs Audrey

 

 

 

 



 


2. Libanese tabouleh met kip

Deze hebben we afgelopen week nog gegeten. Echt een ideaal recept met warm weer en een van de wereldgerechten. Voor Sophie was het haar eerste introductie met quinoa wat uitstekend is bevallen. Nu wilt ze het elke dag, ha, ha.

Tabouleh met kip

Heerlijke zomerse gluten- en lactosevrije Libanese tabouleh met kip. 

Gang Hoofdgerecht, Salade
Keuken Glutenvrij, Lactosevrij, Libanees
Porties 4 personen
Auteur Audrey Dobber

Ingrediënten

  • 300 gram quinoa
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 500 gram kipfilet
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel tamarinde pasta
  • 2 limoenen
  • 1 theelepel tijm
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 1 theelepel koriander
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel kurkuma
  • 20 gram verse platte peterselie
  • 8 blaadjes verse munt
  • 2 eetlepels appelsap
  • 15 cherry tomaatjes
  • 1/2 komkommer
  • 3 lente-uitjes
  • 1 rode punt paprika
  • peper en zout

Hoe maak je het?

  1. Meng in een kom voor de kipmarinade 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel tamarinde pasta, sap van 1,5 limoen, 1 theelepel tijm, 1,5 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel koriander, 1 theelepel cayennepeper en 1 theelepel kurkuma samen met wat peper en zout naar smaak.

  2. Snijd de kipfilet in reepjes en meng dit door de marinade. Zet even aan de kant.

  3. Meng in een andere kom 2 eetlepels olijfolie, sap van 0,5 limoen, 2 eetlepels appelsap, 0,5 theelepel knoflookpoeder en een flinke snuf peper en zout.

  4. Snijd de cherry tomaatjes in 4-en, de paprika in blokjes en de lente-uitjes in ringetjes. 

  5. Schil de komkommer en snijd deze in vierkantjes.

  6. Hak de verse platte peterselie samen met de munt fijn. Voeg dit toe aan de dressing.

  7. Schep de komkommer, paprika, lente-uitjes en tomaatjes door de dressing en laat dit even staan.

  8. Kook ondertussen de quinoa volgens de verpakking met een groentenbouillonblokje en wat zout.

  9. Giet de quinoa af in een vergiet en laat deze afkoelen.

  10. Bak of grill ondertussen de kipfilet in een wok of grillpan. Je hoeft geen extra olie toe te voegen. De marinade is vettig genoeg.

  11. Meng ondertussen de groenten met de dressing door de quinoa.

  12. Schep de quinoa salade (tabouleh) in diepe borden. Leg de warme kip er bovenop.

Notities

Deze tabouleh met kip is ook een uitstekend lunchgerecht. 

Alvast veel kookplezier en eet smakelijk!

Liefs Audrey en Sophie



 


1.Vanille roomijs

‘t Ja, wat is nu zomer zonder een lekker ijsje. Over dit recept waren Sophie en ik het direct eens. Vanille roomijs is echt ons favoriete zomerrecept.

Vanille roomijs lactosevrij

Heb je lactose-intolerantie en zou je graag weer eens willen genieten van een heerlijk vanille roomijsje? Met dit recept maakt je zelf het lekkerste lactosevrije vanille roomijs. Eenmaal geproefd wil je niet anders meer 😉

Gang Dessert, ijs
Keuken Glutenvrij, Lactosevrij
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 1 liter
Auteur Audrey Dobber

Ingrediënten

  • 250 ml MinusL slagroom
  • 500 ml Lactosevrije melk
  • 130 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 1 vanille stokje
  • 5 eidooiers

Hoe maak je het?

  1. Snijd het vanille stokje in de lengte open en schraap het merg met een mesje of theelepel eruit. 

  2. Meng de eidooiers met de suiker en de vanille suiker tot een romige massa.

  3. Breng de melk, de slagroom, het vanille stokje en het vanille merg aan de kook. Zet het vuur laag zodra het kookpunt is bereikt. Verwijder het vanille stokje.

  4. Voeg een beetje van de warme vanilleroom bij de eieren. Roer dit even goed door. Schenk alles terug in de pan. Blijf het geheel zo'n 5 minuten verwarmen en doorroeren totdat de eidooiers gaar zijn. Dit is bij een temperatuur van 80 graden Celsius.

  5. Haal de pan van het vuur en laat het geheel goed afkoelen. Je kan het proces versnellen door de vla in een aluminiumschaal te gieten en deze in een bak met koud water te zetten. Blijf af en toe door roeren. Zet de vla het laatste uur in de koelkast zodat deze goed koud wordt.

  6. Volg de instructies op van de ijsmachine. De kom van mijn ijsmachine moet bijvoorbeeld minimaal 12 uur in de vriezer hebben gestaan. Je hebt ook zelf vriezende ijsmachines (te koop va. € 250,-) waarbij dit niet nodig is. Een niet zelf vriezende ijsmachine is een stuk goedkoper. Een goede heb je al vanaf zo'n € 30,-

  7. Giet de vla in ijsmachine en draai het ijs zo'n 30 tot 40 minuten tot de gewenste dikte. Schep het ijs over in een speciale diepvriesdoos om je vanille roomijs te bewaren.

    Eet smakelijk!

Notities

Heb je geen ijsmachine, maar wil je toch genieten van een lekker lactosevrij ijsje? Je kunt dan ook kiezen voor een lactosevrije parfait

Vanille roomijs lactosevrij is heerlijk met zelfgemaakte gluten- en lactosevrije kniepertjes, vers fruit en wat slagroom.

Of je eet het gewoon lekker eenvoudig uit een gluten- en lactosevrij ijshoorntje

 


Ben je op zoek naar nog meer zomerse kookinspiratie? Kijk dan ook eens op onze nieuwe pagina met gluten- en lactosevrije zomer recepten!

 



 

Ben je benieuwd wat de andere glutenvrije bloggers hebben geschreven over hun favoriete zomerrecept. Neem dan eens een kijkje op hun website. De deelnemers deze maand zijn:

Annemiek Nauta
Glutenvrij in Utrecht
Rose a Licious
Ik ben glutenvrij
Doe mij glutenvrij
Sophie Glutenvrij

 

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code