De allerlekkerste glutenvrije kruidnoten? Die maak je heel makkelijk zelf. Ook voor de tijd hoef je het niet te laten, want ze zijn ook nog eens snel klaar.
JA!!! Sinterklaas is weer in het land! Dus dat betekend weer speculaas, gevulde speculaas, maar natuurlijk ook kruidnoten! Uiteraard zijn er tegenwoordig best wel veel glutenvrije pepernoten op de markt, maar zelf maken blijft voor ons toch het lekkerst. En het is ook nog eens super leuk om samen met je kind te maken!
Dit glutenvrije kruidnootjes recept staat inmiddels alweer heel wat jaartjes op Sophie Glutenvrij. Sinds 2017 zelfs. Het blijft gewoon een succes. Ook dit jaar gaan Sophie en ik weer een flinke portie maken voor thuis. En wellicht gaat er dit jaar ook weer een bakje mix mee naar school zodat ze met haar klasgenootjes ons kruidnootjes recept kan maken.
In groep 2 heb ik ooit zelfs een complete demo gegeven met zo’n 30 kleutertjes om me heen. Zó leuk! Vorig jaar in groep 5 is het recept met de ingrediënten meegegeven naar school. Kids proefde geen verschil en Sophie kon gezellig en veilig meedoen met de rest van de klas. Top geregeld!
Okay, Sophie liet daarna wel een deel van haar deeg op de grond vallen waardoor ze een iet wat mindere portie had, maar dat is natuurlijk een gevalletje zwaartekracht. Gelukkig lieve klasgenootjes to the rescue die haar een deel van henzelf gaven. Lief toch?!
Lactose- of melkvrij
Dit kruidnootjes recept is ook vrij eenvoudig lactosevrij te maken. Ik gebruik zelf de roomboter van MinusL en als melk gebruik ik Lactofree van Arla.
Liever ook melkvrij? Vervang dan de boter door plantaardige margarine (AH of Wajang) en de melk door kokosmelk of amandelmelk.
Ben je benieuwd naar ons recept? Scroll dan snel naar beneden voor het recept!
Update: 23 november 2022
Glutenvrije kruidnoten
Ingrediënten
- 85 gram tapiocameel
- 85 gram kikkererwtenmeel
- 85 gram rijstmeel
- 10 gram Fiberhusk pysilliumvezels
- 5 gram bakpoeder
- 125 gram donkerbruine basterdsuiker
- 10 gram speculaaskruiden
- 1 snuf zout
- 100 gram koude boter
- 65 gram melk
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 175 graden celsius. Heteluchtoven op 160 graden celsius.
- Doe alle droge ingrediënten samen in een kom, dus het tapiocameel, kikkererwtenmeel, rijstmeel, fiberhusk, bakpoeder, snuf zout, speculaaskruiden en de donkerbruine basterdsuiker. Meng alles even goed door elkaar.
- Voeg nu de koude boter in stukjes toe samen met melk. Kneed alles goed met de hand door totdat je een glanzende deegbal hebt. Als het deeg nog wat te droog is, dan kun je een klein beetje melk toevoegen.
- Het deeg is direct te gebruiken en hoeft niet te rusten in de koelkast.
- Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
- Rol van het deeg kleine balletjes ter grote van een kleine knikker en leg deze met wat ruimte ertussen op de bakplaat.

- Bak de kruidnoten in het midden van de oven gedurende 20 minuten. Laat ze afkoelen op een rooster en smullen maar!
Opmerkingen

Meer Sinterklaas recepten vind je op de pagina met, hoe kan het ook anders, glutenvrije sinterklaas recepten!
Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij ook al op Social Media? Hier vind je niet alleen onze heerlijke glutenvrije recepten, maar ook tips, nieuws, nieuwe glutenvrije producten en een kijkje achter de schermen bij Sophie Glutenvrij. En soms hebben we ook nog eens een leuke winactie!










Hoeveel glutenvrij zelfrijzend bakmeel gebruik je dan als je 1 meelsoort zou gebruiken?
Groeten van Gerdine
Beste Gerdine, je hebt dan 250 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel nodig.
Groetjes Audrey
Met wat kan ik de tapiocameel vervangen voor in het pepernoten recept.
Maizena of aardappelzetmeel.
De pepernoten zijn een groot succes geweest in de klas van mijn zoon voor zijn opdracht. Ze smaken erg goed en zijn niet te onderscheiden van de glutenvolle.
Wat ontzettend leuk om te horen! Volgende week vrijdag gaan we ze maken in de klas van mijn dochter. Wordt een grote verrassing voor Sophie, want ze weet nog niet dat ik kom om te helpen met maken en bakken 😀
Dankjewel voor het recept ik ga ze ook maken
Zou het met soyamelk ook lekker zijn en alpro bakboter?
Hoi Kim,
Ik zou dan eerder gaan voor een pakje boter van Wajang plantaardige margarine ipv Alpro bakboter. Sojamelk kan gewoon. Ik gebruik ook weleens amandelmelk.
Groet,
Audrey