Hebben jullie ook zo genoten van de kerstdagen? Wij wel hoor. Super lekker gegeten. Eerste kerstdag hadden wij onder andere gerookte zalm met meloen en rucola, paddenstoelenragout, filet rollade met serranoham, krieltjes uit de oven, haricots verts met spek, gekarameliseerde bospeentjes en deze heerlijke chocolademousse welke een onderdeel van ons dessert was.
Het duurt wel even om deze zalige pure chocolademousse te maken, maar dat proef je zeker terug. Echt om je vingers bij op te eten zo lekker. Wij hadden deze chocolademousse gecombineerd met tiramisu en voor Sophie heb ik hem gemaakt zoals je hier in het recept kunt lezen en op de foto kunt zien.
De tiramisu en de chocolademousse zijn trouwens echt een top combinatie. Dit recept ga ik uiteraard nog met jullie delen, maar eerst deze super lekkere choco mousse. In dit recept heb ik pure chocolade gebruikt omdat Sophie dat het lekkerst vind, maar je kunt natuurlijk ook melkchocolade gebruiken. Laat dan wel het vanille-extract weg, anders wordt het wel heel erg zoet.
Het vanille-extract wat ik in mijn recepten gebruik maak ik altijd zelf. Je hebt er wel eventjes geduld voor nodig, maar het is zeker de moeite waard. Het scheelt je sowieso in je portemonnee en het is ook nog eens veel lekkerder. Je hebt hiervoor nodig 1 klein flesje wodka van 200 ml en 4 vanille peulen. Snijd de vanille peulen in de lengte open. Stop ze in het flesje met wodka en zet op een donkere plaats. Schud af en toe even om. Na ongeveer 6 weken is je vanille extract klaar voor gebruik. Meestal als mijn flesje halverwege is, dan maak ik alweer een nieuwe. Zo zit je nooit zonder vanille-extract.
Wil je deze heerlijke chocolademousse ook eens maken? Je vind de uitgebreide beschrijving hieronder.
Chocolademousse
Ingrediënten
- 250 gram pure chocolade
- 250 ml slagroom
- 3 eieren
- 80 gram witte basterdsuiker
- 1 theelepel vanille-extract
Hoe maak je het?
- Breek de pure chocolade in stukjes.
- Klop de slagroom stijf.
- Scheid de eieren en klop de eiwitten stijf met de witte basterdsuiker.
- Smelt de pure chocolade au bain marie. Voeg het vanille-extract toe en roer even door.
- Spatel de gesmolten chocolade voorzichtig door de slagroom.
- Voeg de stijf geklopte eiwitten toe en spatel dit voorzichtig door de chocolade slagroom.
- Doe de chocolademousse in 4 verschillende glazen en laat ze minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
- Garneer met stukjes pure chocolade en/of een toef slagroom.
Opmerkingen
Ben je benieuwd naar onze andere glutenvrije recepten? Kijk dan ook eens in onze recepten index. Hier vind je al onze recepten op categorie en alfabet.
Volgen jullie de avonturen van Sophie en mij ook al op Social media?