Pompoencake met appel, roomkaas en noten-karamel

 

Print recept

Pompoencake met appel, roomkaas frosting en noten-karamel

Het maken van een pompoencake stond al een tijdje op mijn lijstje, maar ik vond alleen maar een pompoencake een beetje saai. Uiteindelijk heb ik deze variatie gemaakt. Een heerlijke glutenvrije pompoencake met appel, roomkaas frosting en noten-karamel. Het is echt zo'n herfstcake geworden waarvan je heerlijk kunt genieten met een kopje thee tijdens storm- en regenachtige dagen.


Gang Dessert, Gebak
Keuken Glutenvrij
Voorbereidingstijd 45 minutes
Kooktijd 1 hour 15 minutes
Totale tijd 2 hours
Porties 10 personen
Auteur Audrey Dobber

Ingrediënten

  • 400 gram pompoen in blokjes
  • 175 gram licht bruine basterdsuiker
  • 275 gram zachte boter (+ een beetje extra om in te vetten en om in te bakken)
  • 3 eieren (M)
  • 70 gram kikkererwtenmeel
  • 70 gram rijstmeel
  • 70 gram tapiocameel
  • 2 theelepels Fiber Husk
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 eetlepel kardemom
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel gember
  • snufje zout
  • 150 gram kristalsuiker
  • 100 gram ongebrande en ongezouten noten
  • 100 gram roomkaas
  • 75 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 grote appel
  • 0,5 theelepel kaneel

Hoe maak je het?

  1. Doe 100 ml water in een pannetje en voeg daar de pompoenstukjes bij. Kook de pompoenstukjes op een laag vuur in ongeveer 20 minuten gaar. Pureer de pompoenstukjes met een staafmixer en laat even afkoelen.

  2. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius (heteluchtoven) en vet het cakeblik goed in met wat boter. 

  3. Zeef het kikkererwtenmeel, het tapiocameel en de rijstmeel boven een kom. Voeg de kruiden, de fiber husk, het bakpoeder en een snufje zout toe. Meng alles even goed door.

  4. Doe in een andere kom 175 gram zachte boter samen met de licht bruine basterdsuiker. Mix dit goed door elkaar met de gardes van de mixer. Voeg nu een voor een de eieren toe en mix dit door het suiker/boter mengsel. Voeg als laatste de pompoenpuree toe. Mix alles nog even goed door.

  5. Voeg nu in delen de droge ingrediënten toe aan het pompoenmengsel.  Mix dit zo'n 4 minuten op de hoogste stand zodat je een mooi, luchtig en glad beslag krijgt.

  6. Schep het beslag in het cakeblik. Bak de pompoencake in het midden van de oven gedurende zo'n 75 minuten.  Bak de cake de eerste 30 minuten op 160 graden Celsius. De laatste 45 minuten zet je de oven terug naar 150 graden Celsius. De cake wordt dan goed gaar aan de binnenkant zonder de buitenkant te verbranden.

  7. Prik aan het einde van de oven tijd met een breinaald in het midden van de cake. Komt deze er schoon en droog uit, dan is de cake gaar. Zo niet, dan verleng je de oventijd steeds met 5 minuten totdat de cake wel gaar is.

    Stort de cake op een rooster en laat deze goed afkoelen.

  8. Hak de noten in grove stukken en zet even op zij.

  9. Verwarm de kristalsuiker met 2 eetlepels water in een steelpan met een goede anti-aanbaklaag. Los eerst de suiker op op een laag vuur. Zet daarna het vuur hoog totdat de suiker donkerbruin van kleur wordt.

  10. Haal de pan van het vuur, meng de noten snel door de karamel en giet het noten-karamelmengsel direct op een stuk bakpapier. Strijk eventueel plat met een spatel. Laat de noten-karamel minstens een half uur afkoelen. Breek er daarna grove stukken van.

  11. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in partjes. Meng de partjes appel met een halve theelepel kaneel. Verhit een beetje boter in een koekenpan en bak de appels aan beide zijde lichtbruin. Laat de appelpartjes afkoelen op een stuk keukenpapier.

  12. Klop de overgebleven 100 gram boter met de roomkaas, poedersuiker en het vanille-extract met de hoogste stand van de mixer tot een glad mengsel.

  13. Bestrijk de afgekoelde pompoencake met de roomkaas frosting. Leg de appelpartjes dakpansgewijs aan de zijkanten van de cake en leg in het midden de noten-karamel stukken.

    Eet smakelijk!

Notities

Zorg ervoor dat als je gaat bakken, je ingrediënten altijd op kamertemperatuur zijn. Tenzij anders vermeld.

Voor de pompoenstukjes heb ik een flespompoen gebruikt. Deze heb ik eerst in grote stukken gesneden, daarna de zaadjes verwijderd, toen geschild en vervolgens in kleine blokjes gesneden. Voor dit recept is maar 400 gram nodig, dus de andere helft van de pompoenblokjes bewaar ik in de koelkast. Lekker om te gebruiken in een stamppot of om pompoensoep van te maken.

Gesneden pompoen blijft ongeveer 3 dagen goed in een afgesloten bakje in de koelkast.

De pompoencake blijft ongeveer 3 tot 5 dagen goed in de koelkast. Zet voor het opdienen de cake ongeveer een half uurtje uit de koelkast. Zo is hij het lekkerst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code