Ijshoorntjes (oublie hoorntjes)

 

Print recept

Ijshoorntjes (oublie hoorntjes)

Een tijdje terug heb ik in de aanbieding een ijshoorntjes maker gekocht. Reuze handig voor de stroopwafels, maar natuurlijk ook voor gluten- en lactosevrije ijshoorntjes.

Gang Dessert, Tussendoortje
Keuken Glutenvrij, Lactosevrij
Voorbereidingstijd 10 minutes
Kooktijd 50 minutes
Totale tijd 1 hour
Porties 12 stuks
Auteur Audrey Dobber

Ingredi├źnten

  • 85 gram tapiocameel
  • 85 gram kikkererwtenmeel
  • 85 gram rijstmeel
  • 125 gram licht bruine basterdsuiker
  • 250 ml lauw water
  • 75 gram zachte boter
  • 1 ei
  • 0,5 theelepel kaneel
  • 1 theelepel vanille-extract (zie tip)
  • snufje zout

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de ijshoorntjes maker voor. Als je deze niet hebt, dan kun je ook een wafelijzer gebruiken met fijne ruit.

  2. Zeef het kikkererwtenmeel, tapiocameel en rijstmeel boven een kom. Voeg de kaneel en een snufje zout toe.

  3. Meng in een andere kom de zachte boter, licht bruine basterdsuiker, het vanille-extract en het ei tot een romig mengsel. 

  4. Voeg om en om een deel van het meel en een deel water toe en mix tot een mooi glad beslag. Als het beslag wat te dik is, dan kun je nog wat water toevoegen.

  5. Schep met een ijsbolletjes lepel een volle lepel beslag op de plaat van de ijshoorntjes maker. Verdeel het beslag met een spatel over de bakplaat en sluit het apparaat.

  6. Je koek is klaar zodra deze goudbruin en knapperig is. Haal de koek van de bakplaat en rol deze direct om een roompen heen om een ijshoorntje te vormen. Laat even afkoelen op een rooster en verwijder de roompen. 

    Bij het ijshoorntjes apparaat wordt een plastic roompen bijgeleverd, maar deze vind ik persoonlijk een beetje te breed. Zelf gebruik ik roestvrijstalen roompennen met een doornsnede van 4 cm aan de bovenzijde.



  7. Herhaal tot al het beslag op is. Je kunt de ijshoorntjes (oublie hoorntjes) zo'n 3 maanden bewaren in een afgesloten koektrommel.

  8. Erg lekker met zelfgemaakt lactosevrij roomijs.

Notities

Ik gebruik de roomboter van MinusL om de ijshoorntjes lactosevrij te maken. Je kunt ook eventueel Wajang margarine of AH plantaardige margarine gebruiken.

Als je wel lactose mag, dan kun je ongezouten roomboter gebruiken voor het beste en lekkerste resultaat.

TIP: In veel van mijn recepten gebruik ik vanille-extract. Deze maak ik sinds een altijd jaren zelf en is erg eenvoudig om te maken.

Hiervoor heb je alleen maar nodig een miniatuur flesje wodka en een vanille peul. Snijd de vanille peul in de lengte open en stop deze in het flesje wodka. Zet het flesje op een donkere plaats. Schud dagelijks het flesje even om gedurende 6 weken en klaar is je vanille-extract.

Okay, het heeft even tijd nodig, maar het is en veel lekkerder en ook nog eens een stuk goedkoper. 

Ik maak altijd meerdere flesjes tegelijk en als ik aan het een na laatste flesje begin, dan maak ik weer een aantal nieuwe flesjes. Op deze manier kom je nooit zonder vanille-extract te zitten.

Liefs Audrey

Meer gluten- en lactosevrije recepten vind je hier

4 thoughts on “Ijshoorntjes (oublie hoorntjes)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code