Hertenbiefstuk met paddenstoelen rode wijn saus, Roseval aardappeltjes en cranberry compote

Ons hoofdgerecht op eerste kerstdag was hertenbiefstuk met paddenstoelen rode wijn saus, Roseval aardappeltjes uit de oven, cranberry compote en een frisse bonte salade. Uiteraard alles glutenvrij.

Hertenbiefstuk in paddenstoelenrodewijnsaus, roseval aardappeltjes en salade

Ingrediënten:

Saus:
– 500 gram paddenstoelen zoals porta bella’s, kastanje champignons, oesterzwammen, reuze champignons, Shi-take etc.
– 250 gram champignons    
– 1 potje wild fond

– 2 sjalotjes
– 125 gram rookspekjes
– 2 dl rode wijn
– 1 eetlepel maizena
– 250 ml slagroom
– tijm
– 2 laurierblaadjes
– peper en zout naar smaak
– boter of olie

Roseval aardappeltjes uit de oven
– 500 gram Roseval aardappels
– rozemarijn
– 2 tl tijm
– knoflookpoeder
– olijfolie
– rode ui

Cranberry compote
– 250 ml sinaasappelsap
– 1 zakje cranberries
– 200 gram suiker

De paddenstoelen rode wijn saus
Was/borstel de paddenstoelen en snijd ze in stukjes/plakjes. Snipper de sjalotjes.
Verhit wat boter of olie in een braadpan en bak de spekblokjes rondom bruin. Voeg de sjalotjes toe en fruit deze even mee. Bak nu de paddenstoelen mee, ongeveer 4 minuutjes.
Voeg nu de wild fond toe en roer het geheel even goed door. Voeg vervolgens de rode wijn, de laurierblaadjes en 2 theelepels tijm toe. Roer nogmaals even goed door. Laat het geheel even zachtjes koken op een laag vuur.

Meng 1 eetlepel maizena met een beetje slagroom. Voeg de rest van de slagroom toe aan de saus. Zet het vuur wat hoger en voeg nu het maizena/slagroom mengsel toe en blijf goed roeren tot het geheel indikt.
Als de saus is ingedikt zet je het vuur weer lager en voeg je peper en zout naar smaak toe. Laat de saus nog een half uur zachtjes doorkoken op een laag vuur met de deksel op de pan.

Tip: de saus kan makkelijk een dag van te voren gemaakt worden. Onze ervaring is, is dat de saus dan nog lekkerder wordt.

De Roseval aardappeltjes uit de oven
Verwarm de oven voor op 220 graden celsius, heteluchtoven 200 graden celsius.
Was de Roseval aardappeltjes goed met koud wat en snij eventuele plekjes weg. Snijd de aardappels in blokjes van ongeveer 2 cm tot 3 cm. Dep de aardappeltjes even droog met wat keukenpapier.

Snij de rode ui in kleine stukjes
Doe de aardappeltjes in een ovenschaal en schenk er wat olijfolie over heen. Voeg de rode ui bij. Bestrooi de aardappeltjes met verse tijm en rozemarijn. Voeg wat knoflookpoeder naar smaak toe.
Rooster de Roseval aardappeltjes in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten bruin en gaar.

De Cranberry compote
Doe de sinaasappelsap met de suiker in een pannetje aan de kook. Voeg de cranberries toe en kook deze ongeveer 10 minuten mee tot ze opengebarsten zijn. Je kan de cranberry compote zowel warm als koud eten.

Zelf schenk ik de cranberry compote direct in een wekpot en laat de compote daar verder in afkoelen en indikken. Je kan de compote in de afgesloten wekpot vrij lang bewaren in de koelkast.Cranberry compote

Lekker op een cracker, bij paté of bij een stukje wild, zoals wij hier hebben gedaan met de hertenbiefstuk.

Serveer met een frisse bonte salade. Eet smakelijk!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code