Glutenvrije koekjes

Glutenvrije koekjes

Dat bleek nog best wel een uitdaging, glutenvrije koekjes maken. Voorheen maakte ik in een handomdraai de mooiste en lekkerste koekjes. Maar ja, die waren met gluten en dat kan nu dus niet meer.

Ik dacht wel even een zelfde soort koekje te maken, maar dan glutenvrij. Zo, viel dat even tegen! Bij de eerste poging werden mijn prachtig uitgestoken koekjes binnen een paar seconde één grote koek ter grootte van mijn bakplaat. Bij poging 2 liepen ze al iets minder uit, maar mijn prachtige vlinders leken na 5 minuten wel tennisballen. En zo volgde er nog velen pogingen.

Eindelijk is het me vandaag dan toch gelukt. Glutenvrije koekjes bakken die niet uitlopen. Niet te bros zijn, maar ook niet te klef. Vormvast zijn en niet bol worden. En natuurlijk het allerbelangrijkste, erg lekker zijn. Uiteraard wil ik het recept graag met jullie delen.

Deze koekjes zijn zeer geschikt om te decoreren met bijvoorbeeld royal icing, chocolade, fondant of marsepein. Daarover ga ik jullie binnenkort meer vertellen.

Het recept!

Ingrediënten:
– 135 gram tapiocameel
– 135 gram rijstmeel
– 135 gram kikkererwtenmeel
– 200 gram zachte boter
– 150 gram lichtbruine basterdsuiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 1 ei (M)
– 2 theelepels Fiberhusk
– een snufje zout

Zeef de tapiocameel, de rijstmeel en kikkererwtenmeel met een fijne zeef in een beslagkom. Voeg de Fiberhusk en een snufje zout toe en meng dit even goed door.

Doe in een andere kom de lichtbruine basterdsuiker, de vanillesuiker en de zachte boter en mix dit even door met een elektrische handmixer met gardes. Voeg nu het ei toe en mix alles nog even goed door.

Vervang nu de gardes van de mixer door de kneedhaken. Voeg een flinke schep van het meelmengsel aan het suiker-boter-ei-mengsel toe en mix dit goed door tot het helemaal is opgenomen. Herhaal deze stap totdat al het meel op is. Je zult zien dat bij het laatste beetje meel het deeg met de mixer niet meer goed gemengd wordt. Kneed daarom het laatste gedeelte met de hand goed door.

Maak van het deeg een platte bal en leg deze ongeveer een uur in de koelkast om te rusten. Je kunt het deeg eventueel ook een avond van te voren maken, zodat je het de andere dag kunt bewerken. Het deeg kan zelfs, mits goed luchtdicht verpakt, ingevroren worden.

Verwarm de oven voor op 165 graden Celsius. Ik maak gebruik van een heteluchtoven.

Haal het deeg uit de koelkast en laat een beetje op temperatuur komen zodat je het kunt rollen. Rol een plak van zo’n 0,5 cm. Ik rol het deeg altijd uit tussen 2 vellen bakpapier. Dat voorkomt een hoop geknoei met bloem en geplak van deeg aan je rolstok. Steek vormpjes uit het deeg en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Kneed de restjes deeg die over zijn weer tot een bal en rol weer een lap van 0,5 cm hoog zodat je weer vormpjes uit kunt steken. Blijf deze stap herhalen tot al het deeg op is.

Bak de koekjes 10 minuten in het midden van de oven.

Leg de koekjes als ze klaar zijn op een (koek)rooster om af te koelen. Let op! Glutenvrije koekjes breken een stuk makkelijker als ze warm zijn dan gewone koekjes. Schep ze daarom heel voorzichtig van de bakplaat.

Ik heb samen met Sophie weer ‘ouderwets’ genoten van het koekjes bakken en ik hoop dat jullie dat ook gaan doen.

Sophie en ik wensen jullie heel veel bakplezier en uiteraard zijn wij erg benieuwd naar jullie creaties.

 

Meer glutenvrije recepten vind je via deze link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code