Glutenvrije hutspot met speklapjes

Glutenvrije hutspot met speklapjes

Zodra het weer september is, ongeacht welke weersomstandigheden, dan krijg ik trek in winterkost. Heerlijke boerenkool, hutspot, stevige soepen en andere stamppotten. Maar ja, hoe maak je die nu glutenvrij?! Eigenlijk is dat vrij simpel. Zo ook deze glutenvrije hutspot.

Wat heb je nodig?
– 1250 gram winterpenen
– 700 gram uien
– 2 kg kruimige aardappelen
– 2 zakjes Consenza instant jus
– 500 ml water
– 1 runderbouillonblokje
– zout
– speklapjes
– speklapjes kruiden
– boter, margarine of olie om in te bakken

Hoe maak je het?

Schrap of schil de winterpenen en snijd deze in blokjes. Pel de uien en snijd deze ook in blokjes. Doe 2 zakjes Consenza juspoeder in een grote braadpan met 500 ml water en het runderbouillonblokje. Roer het geheel goed door tot een jus.

In plaats van instant jus kan je ook 500 ml zelfgemaakte glutenvrije jus gebruiken welke je bijvoorbeeld de avond ervoor over hebt gehouden van gehakt of ander rundvlees.

 

Schep de blokjes winterpeen en ui in de braadpan en breng op hoog vuur aan de kook met de deksel op de pan. Zet het vuur iets lager als het geheel kookt en laat zo’n 30 tot 45 minuten zachtjes door koken totdat de winterpeen zacht is.

 

Schil ondertussen de aardappels en kook deze in ruim water, met zout naar smaak, gaar gedurende zo’n 15 tot 20 minuten. Is een beetje afhankelijk van de grootte en soort aardappel.

Als de aardappels koken kan je de speklapjes kruiden. Ik reken meestal een grote speklap per persoon. Speklapjes a la minute, meestal 2 per persoon. Zelf kruid ik de speklapjes altijd met Verstegen kruiden voor speklapjes, maar elke andere speklapkruiden is natuurlijk ook prima, zodra deze maar glutenvrij is.

Verhit wat boter, margarine of olie in een koekenpan en bak de speklapjes aan weerskanten bruin. Je kunt eventueel van het speklapjes vet wat extra jus maken door het af te blussen met heet water.

Giet de aardappels af zodra deze gaar zijn en stoom even droog. Haal nu ook het winterpeen en ui mengsels van het vuur. Stamp alles goed door elkaar met een speciale stampot stamper en klaar is je glutenvrije hutspot.

Super simpel, maar heel erg lekker 😛

Eet smakelijk!

 

Tip: Hutspot is het lekkerst als je dit in een wat grotere hoeveelheid maakt. Daarom houden wij vaak best wel wat hutspot over. Deze verdelen we in porties en stoppen deze in de vriezer in speciale diepvrieszakken. Voor gebruik even ontdooien en verse speklapjes erbij bakken. Doordat de hutspot in een diepvrieszak zit, hoeft het niet zo lang te ontdooien. Erg handig als je even wat minder tijd hebt.

Meer glutenvrije recepten vind je via deze link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code