Glutenvrije appeltaart

Ingrediënten:Appeltaart glutenvrij (2)
Voor 1 grote appeltaart van ongeveer 24/26 cm of 2 kleine appeltaartjes van 15 cm

Voor het deeg:
250 gram glutenvrije bloem

– 250 gram rijstbloem
– 250 gram witte basterdsuiker
– 0,5 theelepel Fiber Husk
– 2 zakjes vanille suiker
– 250 gram zachte roomboter (voor lactosevrij 250 gram AH plantaardige margarine)
– 2 eieren maat M
– snufje zout

Voor de vulling:
– 1,5 kg zoetzure appels
– een beetje citroensap
– 75 gram kristalsuiker
– 3 tl kaneel
– glutenvrij paneermeel
– paar handjes rozijnen naar smaak
– 1 eitje losgeklopt

Verwarm de oven voor op 175 graden celsius. Voor een heteluchtoven houd je 155 graden celsius aan.

Meng in een kom de zachte boter, de basterd suiker en de vanille suiker tot een romig mengsel. Voeg daar één voor één de eieren aan toe. Meng in een andere kom de glutenvrije bloem, de rijstbloem, de Fiber Husk en een snufje zout goed door elkaar. Voeg vervolgens steeds een grote schep van het droge mengsel toe aan het boter, ei en suiker mengsel. Mix met de kneedhaken goed door tot het droge mengsel is op genomen en voeg vervolgens weer een grote schep toe totdat het droge mengsel volledig gemixt is met het boter, ei en suiker mengsel. Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 1 cm* en leg het even weg in de koelkast om wat op te stijven.

Schil in de tussentijd de appels en snijd deze in blokjes. Knijp er een beetje citroensap over uit om te voorkomen dat de appels bruin worden en meng even door. Citroensap uit een flesje kan ook prima. Voeg vervolgens wat handjes rozijnen toe naar smaak en meng dit door de appels.

Meng in een schaaltje alvast 75 gram suiker met 3 theelepels kaneel.

Haal het deeg uit de koelkast en verwijder de vershoudfolie. Rol nog iets verder uit tot een lap van ongeveer 0,5 cm. Bekleed de bodem en de zijkanten van de springvorm met het deeg. Strooi wat glutenvrij paneermeel op de bodem om het vocht van de appels te absorberen. Vul de vorm voor de helft met de appels en rozijnen. Strooi er vervolgens de helft van de kaneelsuiker overheen. Voeg daarna de rest van de appels en rozijnen toe en strooi het restant van de kaneelsuiker hierover heen.

Vervolgens maak je reepjes deeg van ongeveer 1 tot 1,5 cm en leg deze kruislings over de appeltaart, zodat je een mooi opengewerkt effect krijgt. Klop een eitje los en smeer dit met een bakkwast over de deegreepjes zodat het straks mooi gaat glanzen.

Bak de appeltaart onder het midden van de oven gaar in circa 1 uurtje. Voor de 2 kleine appeltaartjes van 15 cm hanteer je ongeveer 40 minuten. De baktijd is afhankelijk van het soort oven, check daarom regelmatig je taart.

Appeltaart glutenvrij

* glutenvrije deegmengsel plakken een stuk meer dan glutenvol deeg. Als ik moet uitrollen, dan leg ik vaak het deeg tussen 2 vellen bakpapier of tussen 2 lagen huishoudfolie.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code