gevulde speculaas

 

Print recept

Gevulde speculaas

Sinterklaas is weer in het land, dus tijd om wat lekkers te maken voor dat heerlijk avondje. Namelijk gluten- en lactosevrije gevulde speculaas.

Gang Koekjes, Tussendoortje
Keuken Glutenvrij, Lactosevrij, Nederlands
Voorbereidingstijd 1 hour
Kooktijd 40 minutes
Totale tijd 1 hour 40 minutes
Porties 12 stukjes
Auteur Audrey Dobber

Ingrediƫnten

  • 100 gram tapiocameel
  • 100 gram rijstmeel
  • 100 gram kikkererwtenmeel
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 3 theelepels Fiber Husk (psylliumvezels)
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 10 gram speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 125 gram lactosevrije boter (Minus L)
  • 85 gram lactosevrije melk (Arla Lactofree)
  • 350 gram amandelspijs (zelf gemaakt)
  • ei en een klein beetje melk voor het bestrijken
  • halve amandelen ter decoratie

Hoe maak je het?

  1. Maak het amandelspijs volgens het recept en laat dit even rusten in de koelkast. Maak ondertussen het speculaasdeeg.

  2. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius (heteluchtoven)

  3. Meng het rijstmeel, kikkererwtenmeel, tapiocameel, Fiber Husk, bakpoeder, snufje zout, suiker en speculaaskruiden goed door elkaar in een kom.

  4. Voeg hier de koude roomboter in stukjes aan toe en vervolgens de melk. Kneed alles goed door elkaar tot je een mooie donkerbruine glanzende deegbal hebt.

  5. Het deeg is direct werkbaar, maar je kunt het ook even een nachtje in de koelkast laten rusten en de andere dag verwerken.

  6. Vet een lage bakvorm in met wat boter. Als je deze niet hebt, dan kun je ook een cakeblik gebruiken. Zorg er dan wel voor dat je gevulde speculaas niet te hoog en daardoor te machtig wordt. 

  7. Rol een lap deeg uit tot ongeveer een 0,5 cm dikte en snijd hier een lap uit ter grootte van je bakblik. Bekleed de bodem van het bakblik met de deeglap.

  8. Maak vervolgens de zijkanten van het gevulde speculaas van repen deeg van zo'n 3 hoog. 

  9. Verdeel het amandelspijs gelijkmatig over de vorm.

  10. Als laatste maak je een lap deeg wederom ter grootte van je bakblik voor de bovenzijde

  11. Klop in een kommetje het ei los met een klein scheutje melk. Bestrijk de bovenkant van het gevulde speculaas met het ei-melk mengsel. Decoreer daarna de gevulde speculaas met de halve amandelen.

  12. Bak de gevulde speculaas 40 minuten in het midden van de oven.

Notities

Om het gevulde speculaas ook lactosevrij te maken gebruik ik de roomboter van MinusL en de Lactofree lactosevrije melk van Arla (koelschap).

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een plantaardige margarine en kokos- of amandelmelk, maar persoonlijk vind ik dat minder lekker.

Het recept voor amandelspijs vind je hier.

Meer gluten- en lactosevrij sinterklaasrecepten vind je via deze link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code